Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

7 věcí, které byste měla vědět o bublinkách

Věříte tomu, že po bublinkách bolí hlava víc než po jiném alkoholu? A že nejlépe a nejrychleji šumivé víno vychladíte, když ho na chvilku dáte do mrazáku? Omyly, které vám teď vyvrátíme!

 
1. Lžička v nedopité lahvi sektu zabrání to vyprchání bublinek
Tento trik, jak uchovat v sektu bublinky, se ještě nedávno těšil velké popularitě. Dokonce se na trhu objevily lžičky se speciálním designem a na internetu kolovaly důkazy, že bublinky takto opravdu vydrží věčnost. Lžičky ale nefungují, jediným funkčním řešením jsou speciální tlakové zátky, díky kterým vydrží sekt v lednici až tři dny. 
 
2. Větší bublinky jsou lepší
Každý sekt perlí trochu jinak a na sommelierských soutěžích se právě perlení a cesty bublinek důkladně posuzují. Nelze však říci, že velké bublinky jsou plusem. Naopak, znalci si potrpí na jemném perlení, které je sice výrazné, ale nepotlačuje chuť vína. „Nejlepší sekty světa se vyznačují elegantním výrazným perlením. To však neznamená, že bublinky v sektu jsou větší, spíše bych řekl, že díky nim vydrží chuť šumivého vína na jazyku delší dobu a zpříjemní tak celý zážitek,“ popisuje David Král, sommelier Bohemia Sekt. 
 
3. Na sklenici nezáleží
Pro sekty jsou nejlepší sklenice typu flétna. Úzký tvar sklenice zaručí dlouhotrvající perlení, bublinky neuniknou tak snadno. Ve flétnách můžete také lépe pozorovat proudění a řetížkování bublinek. 
 
4. Sekt je nejlepší z mrazáku
Jak rychle vychladit víno nebo sekt? Expresní řešení - dát lahev do mrazáku – raději nezkoušejte. Bílá vína i sekty potřebují čas, aby se správně vychladily a neutrpěla jejich chuť. „V domácím prostředí je nejlepší šumivé víno chladit minimálně dvacet čtyři hodin v lednici ve vodorovné poloze, jeho teplota pak bude ideální, 4–6 stupňů Celsia. Při servírování pak doporučuji dát sekt ještě do nádoby zaplněné ledem, aby nízká teplota vydržela co nejdéle,” radí sommelier David Král. 
 
ČTĚTE TAKÉ: 
 
5. Sekt je jen jeden
Nejoblíbenějším sektem v České republice je Bohemia Sekt demi sec, právě proto má mnoho lidí utkvělou představu, že jiný sekt ani neexistuje. Vedle sladšího demi sec existuje i suchý brut, růžový či červený sekt, jednoodrůdové sekty nebo také sladké doux, či dokonce sekt bez alkoholu. Šumivá vína se od sebe liší i způsobem výroby. Nejčastěji víno kvasí takzvaně charmatovou metodou v tancích, ale je možné najít i sekty kvasící přímo v lahvi, tedy pomocí takzvané klasické šampaňské metody. Chutě setků jsou rozmanité – zkuste si pro porovnání koupit Bohemia Sekt demi sec a Bohemia Sekt Blanc de Noirs brut, tedy bílý sekt vyrobený z modrých hroznů. I když na zběžný pohled mohou vypadat totožně, rozdíl v chuti je ihned znát. 
 
6. Sekt se otvírá otáčením korku 
Protřepat lahví, otočit korkem a… nechat celou lahev vypěnit na zem. Tento způsob otevírání sektů je znám především z filmů, zkušený sommelier se však k lahvi chová něžně a otáčí lahví, ne korkem. Po vyjmutí lahve z ledničky sejmeme agrafu, tedy kovový košíček, a zátku sektu přidržíme. Lahev mírně nakloníme a s jednou rukou na korku a druhou na dnu sektu pomalu otáčíme lahví do otevření. I když je v lahvi velký tlak, tento způsob otevírání zabrání vystřelení zátky. 
 
7. Po bublinkách bolí hlava
Za ranní kocovinu může většinou cukr a míchání alkoholu, než bublinky. Čím více alkoholu s cukrem, tím horší ráno pravděpodobně bude…