Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

7 věcí, které ještě nevíte o nehtech

Nehty jsou jedním z nejlepších kosmetických doplňků – když vypadají hezky, vypadají hezky i vaše ruce. Ale víte o nich všechno?

Redakce Marianne | 5. 08. 2014


1. Kutikuly mají svůj význam

Mnohé manikérky odstraňují z nehtů onu typickou kůžičku – ovšem nedělají dobře. Kutikula leží mezi pokožkou a nehtovým plátem a je pro nehet velmi důležitá. Zajišťuje nehtům vodní bariéru a chrání je před infekcí. Pokud vyroste na povrch nehtu, rozštěpí se a vytvoří se vám záděrka. Pokud ji ale ustřihnete, otevřete cestu bakteriím a vlhkosti, což může přivodit infekci, bolest nebo otok. Ve finále může dojít až k poškození tvaru nehtu. Kutikula by se tedy měla jen zatlačovat, ale ne ostrými předměty, jako je například pilník. Existují speciální nástroje na zatlačování kůžičky.

31033_Vyzivujici-serum-na-nehty-The-ONE-7398-rgb-150dpi

Vyživující sérum na nehty, Oriflame, 149 Kč

2. Nehty a vlasy jsou tvořeny ze stejné složky

Nehty jsou tvořeny z mnoha vrstev tvrdého keratinu, podobně jako vlasy. Tenká vrstva keratinu pokrývá většinu povrchu těla – nejsilnější je na dlaních a chodidlech. Takže, jaký je rozdíl mezi vlasy, nehty a pletí? Nehtový a vlasový keratin obsahuje více cysteinu (aminokyseliny) než měkký keratin na pokožce.

DERMACOL_Zpevnujici_lak_s_kalciem_99Kc

Zpevňující lak s kalciem, Dermacol, 99 Kč

3. Nehty rostou rychleji na vaší dominantní ruce

Jste pravačka? Možná jste si všimla, že budete muset na této ruce zkracovat nehty častěji než na ruce levé. Odborníci se domnívají, že je to proto, že nehty na dominantní ruce používáme častěji, a jsou tak vystaveny větší zátěži.

31036_Serum-pro-vybeleni-nehtu-The-ONE-7401-rgb-150dpi

Sérum pro vybělení nehtů, Oriflame, 149 Kč

4. Nehty rostou rychleji v teple

Lidem, kteří žijí v teplejších klimatických podmínkách, rostou nehty rychleji. Proč? Slunce totiž pomáhá tělu vytvářet vitamin D, který vaše nehty potřebují k růstu. Pokud tedy chcete, aby vám rychle narostly nehty, prázdniny v tropech jsou pro vás to pravé ořechové.

Screen_shot_2014-08-01_at_10.19.46

Lak na nehty, Color Hit Shimmer dark grey, Sephora, cena v prodejně

5. Výlet do kosmetického salonu poškodí vaše nehty

Budete-li chodit na manikúru každý týden, je pravděpodobné, že vás začnou nehty bolet. Kontinuální leštění může vytvořit na nehtech skvrny, stejně tak různá lepidla a chemikálie používané v akrylových a gelových leštidlech, může zbavit nehty ochranné vrstvy, takže nehet je pak křehčí. Dopřejte nehtům čas od času pauzu.

26631_Nocni-maska-na-nehty-6324-rgb-150dpi

Noční maska na nehty, Oriflame, 149 Kč

6. Nehty jsou indikátorem zdraví

Podívejte se občas na svoje nehty, je to nejjednodušší způsob, jak dávat pozor na svoje zdraví. Změny v jejich barvě, tloušťce či barvě nehtového lůžka mohou signalizovat, že máte nějaký zdravotní problém.

Gelov_paue_o_nehtovou_kOiuku

Gelová péče o nehtovou kůžičku, Avon, 149 Kč

7. Jídlo má vliv na vzhled nehtů

Nehty rostou v průměru dva až tři milimetry za měsíc, takže bude trvat asi šest měsíců, než se na vašich nehtech změna jídelníčku projeví. Jezte zdravé bílkoviny, nízkotučné mléčné výrobky a potraviny bohaté na vitamin C – a nehty budou vypadat mnohem lépe.

Marionnaud_48-49-50-51

Marionnaud, 119 Kč

Související články