Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

9 filmů, na které můžete do konce roku zajít do kina

Letošní podzim je skutečně nabitý filmy, na které se rozhodně vyplatí zajít do kina. Bohemian Rhapsody, Hovory s TGM, Fantastická zvířata a dalších šest snímků bude opravdu stát za to.

Eliška Vrbová | 12. 10. 2018

Zrodila se hvězda (A Star Is Born)

v kinech od 4. října

Skvělé hudební romantické drama běží v českých kinech sice už druhým týdnem, do seznamu ho však řadíme, protože si takovou podívanou zkrátka nemůžete nechat ujít. Lady Gaga a Bradley Cooper v hlavních rolích, přičemž Bradley Cooper je zároveň režisérem filmu. Snímku Zrodila se hvězda na kvalitě přidává ještě to, že veškerá hudba byla nazpívaná živě, přímo před kamerou. A to se netýká pouze Lady Gaga, ale i Bradleyho Coopera! Ano, Bradley Cooper zpívá. A přidáváme přátelskou radu - nezapomeňte si s sebou do kina vzít dostatek kapesníků.

Toman

v kinech od 4. října

V osmičkovém roce nesmí chybět české filmy s historickou tématikou. V tomto snímku režiséra Ondřeje Trojana, který přišel do kin před týdnem, hraje Jiří Macháček pro něj poměrně netypickou postavu - šéfa zahraniční rozvědky Zdeňka Tomana, obchodníka s obrovskou mocí. Film odkrývá období třetí republiky mezi lety 1945 a 1948 a příběh člověka, o kterém se nikdy nemluvilo. Kromě Jiřího Macháčka se ve filmu objevují další známé herecké tváře, jako je Kristýna Boková, Stanislav Majer, Marek Taclík nebo Táňa Pauhofová.

První člověk (First Man)

v kinech od 11. října

Včera měl premiéru snímek režiséra La La Landu Damiena Chazelle, proto není divu, že hlavní roli ztvárnil Ryan Gosling. Žánrově se však První člověk od roztančeného romantického muzikálu naprosto liší. Pojednává totiž o životě osobnosti, která pronesla památnou větu „Je to malý krok pro člověka, ale obrovský skok pro lidstvo.“  Příběh Neila Armstronga ve filmu První člověk začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Film nejen o přistání Apolla 11 na Měsíci ukáže hereckou hvězdu romantických komedií Ryana Goslinga zase v trochu jiném světle.

Hovory s TGM

v kinech od 18. října

V roce, kdy slavíme sto let vzniku Československa, samozřejmě musí jít do kin film o Tomáši Garrigue Masarykovi, kterého tentokrát ztvární Martin Huba. Ne náhodou se však snímek jmenuje stejně jako dílo další významné postavy českých dějin, spisovatele Karla Čapka, v jehož roli se představí Jan Budař. Děj filmu se odehrává v roce 1928, kdy Karel Čapek pracuje na knize Hovory s T. G. Masarykem. Jedním z poslání tohoto filmu je ukázat, že Masaryk nebyl pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Zajímavostí je, že některé dialogy mezi hlavními protagonisty vznikly i z doposud nezveřejněných dopisů mezi Čapkem a Masarykem.

Nebezpečná laskavost (A Simple Favor)

v kinech od 25. října

Když se řeknou jména Anna Kendrick a Blake Lively, většina z nás si představí nějakou milou komedii pro převážně ženské publikum. Tentokrát je to ale jinak. Režisér Paul Feig, který stojí například za remakem Krotitelů duchů, si tyto dvě herečky vybral do mysteriózního thrilleru ve stylu Dívky ve vlaku nebo Zmizelé. Když Emily Stephanie varuje, že být s ní kamarádka není žádná výhra, Stephanie jí nevěří. Pak ale Emily zničehonic zmizí a když se do všeho zaplete ještě její manžel Sean, začíná Stephanie možná opravdu trochu litovat, že Emily kdy poznala.

Bohemian Rhapsody

v kinech od 1. listopadu

'Is this the real life, is this just fantasy..." začíná legendární hit kapely Queen, který všichni dobře známe. O hudebních legendách se točí filmy jako na běžícím pásu, existuje však jedna, o níž dosud nikdo žádný film nenatočil, a to je právě Freddie Mercury. Působivý zfilmovaný příběh jednoho z největších hlasů hudebního nebe začíná založením skupiny Queen a osudy kapely a Freddieho sleduje až po památný koncert Live Aid v roce 1985. Při natáčení Bohemian Rhapsody došlo k výměně režisérů, my i přesto doufáme, že film s velmi efektně zpracovaným trailerem splní naše očekávání.

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald)

v kinech od 15. listopadu

Děj druhého dílu celkem třídílné ságy navazující na příběhy o Harry Potterovi se tentokrát točí okolo černokněžníka Gellerta Grindelwalda, kterého si zahrál Johnny Depp. S obsazením Johnnyho Deppa do "potterovských" filmů mnoho fanoušků po celém světě nesouhlasí, autorka knižních předloh J. K. Rowlingová si však za výběrem tohoto herce stojí. Na co se naopak fanoušci těší, je Jude Law v roli mladého Albuse Brumbála. Společně s Mlokem Scamanderem (Eddie Redmayne) se Brumbál snaží Grindelwaldovy plány na ovládnutí kouzelnického světa překazit, a to se samozřejmě neobejde ani bez účasti nějakých těch fantastických kouzelných tvorů.

Mary Poppins se vrací (Mary Poppins Returns)

v kinech od 20. prosince

V pokračování původní Mary Poppins z roku 1964 hraje hlavní roli Emily Blunt. Mary Poppins se po třiceti letech vrací do rodiny Banksových a děti Jana (Emily Mortimer) a Michal (Ben Whishaw) jsou už dospělé. Michalovi zemřela žena a on zůstane sám se třemi dětmi, takže mu návrat Mary Poppins přijde vhod. Ovšem s čím už Michal tolik nesouhlasí, je to, že "Mary motá dětem hlavu se samými nesmysly." Kromě Emily Blunt se ve filmu objeví další herecké hvězdy, jako je Colin Firth, Meryl Streep či Lin-Manuel Miranda.

Utop se nebo plav (Le Grand Bain)

v kinech od 27. prosince

Abychom do seznamu zařadili také nějaké jiné filmy než české a angloamerické, je tu francouzská komedie s Guillaumem Canet v hlavní roli. Kdo by nemiloval francouzské komedie, podle nás je to žánr, který se francouzským filmařům už hezkou řádku let opravdu daří. Utop se nebo plav je o Bertrandovi trpícím krizí středního věku, a tak odpoví na inzerát, který hledá nového člena do družstva mužského synchronizovaného plavání. Ano, čtete správně, jsou to mužské akvabely. Celosvětová premiéra proběhla na filmovém festivalu v Cannes, ale snímek se promítal také na filmovém festivalu v Karlových Varech. Postavy prožívající krizi středního věku umí Guillaume Canet ztvárnit velmi věrohodně. Proto doporučujeme i poněkud svérázný snímek Rock'n Roll, kde Guillaume a jeho manželka Marion Cotillard hrají sami sebe.

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost

Zábava

<span>KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara</span>

KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara