Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

9 mýtů o zdraví, na které rychle zapomeňte

Máme jíst naposledy v pět odpoledne, nebo tři hodiny před ulehnutím? Je dobré před cvičením jíst, nebo raději ne? Dostaneme ze zmrzliny angínu? Co je pravda a co naprostý nesmysl? Pokud jde o informace o zdraví, některé z nich je lepší raději zapomenout. Víte, které to jsou?

Redakce Marianne | 20. 03. 2014


Jíst v noci se nesmí – tloustli bychom

Dokonce i některé celebrity (a že jich není málo) říkají, že naposledy jedí v pět hodin odpoledne a od té doby už nepozřou naprosto nic. Tvrzení, že když budeme jíst ještě později večer, přibereme, se ale nezakládá na žádném vědeckém podkladu. Odborníci z Dunn Nutrition Centre a Oregon Health & Science University se naopak domnívají, že je to jeden velký mýtus. Důležitý je podle nich celkový příjem kalorií za den a také množství jídla, které sníte. Pak je zcela irelevantní, zda si dáte ještě v devět hodin večer 50 g sýra.

Čtení za šera poškozuje zrak

Jako malá holka jsem byla velká čtenářka a četla jsem i pod peřinou, aby rodiče neviděli světlo. Když mě maminka načapala, obvykle si neodpustila varování, že si zkazím oči. Pokud říkáte totéž i vy svým dětem, máme pro vás dobrou zprávu. Podle odborníků z Indiana University School of Medicine v Indianapolisu to není tak dramatické. Je sice pravda, že čtení za šera a pod peřinou může způsobit dočasné sucho a únavu očí, ale trvalé poškození zraku nehrozí. Totéž platí o tvrzení, že když budete sedět blízko u televizní obrazovky, zkazíte si zrak.

Nedostatek spánku lze dohnat o víkendu

Ponocujete celý týden, chodíte do postele až po půlnoci a pociťujete deficit spánku? Pak se možná těšíte na víkend a plánujete si, jak to pořádně doženete a naspíte se do foroty. Jenže právě to je pořádný nesmysl. Ve studii vedené odborníky na spánek z University of Pennsylvania School of Medicine účastníci experimentu spali jen čtyři hodiny po dobu jednoho týdne a pak o víkendu naspali deset hodin v kuse. I po tomto dlouhém spánku se ale jejich pozornost a úroveň únavy nedostaly do normálu. Ukazuje se tedy, že dohnat spánkový deficit o víkendu je jeden velký mýtus.

Chladné počasí zvyšuje riziko nachlazení

Mnozí z nás si myslí, že když nachladneme, může za to počasí. Odborníci však vyvracejí i tento mýtus. Během experimentů se dobrovolníkům naočkovaly viry a poté byli rozděleni do dvou skupin – polovina se zdržovala v teplé místnosti a druhá stála po vykoupání za mokra na studené chodbě. Výsledky překvapivě ukázaly, že nebyl žádný rozdíl v počtu lidí, kteří se nachladili. Jak odborníci říkají, spíše než důsledek chladného počasí je pravděpodobnější, že viry se snadněji šíří během zimních měsíců, protože lidé se mnohem víc zdržují v uzavřených místnostech.

Hubenost je zdravější než nadváha

Jistě, s rostoucím problémem obezity v moderní společnosti se neustále hovoří o jejích zdravotních dopadech a mnozí z nás jsou samozřejmě přesvědčeni o tom, že tuk je to nejhorší na světě. Nicméně i když je pravda, že nadváha pro nás může být zdraví škodlivá, podváha je stejně špatná, ne-li horší. Podle odborníků z Tohoku University u lidí s mírnou nadváhou (BMI mírně nad 25) je větší pravděpodobnost, že budou žít déle než ti, kteří mají podváhu. Ti jsou vystaveni vyššímu riziku onemocnění srdce a plic.

Všechny bakterie jsou škodlivé

Zdá se, že se snažíme stále více usilovat o prostředí, které bude sterilní. Ale pokud se domníváte, že bakterie a viry jsou zodpovědné pouze za nemoci, jste na velkém omylu. Například naše pokožka je ve skutečnosti pokryta asi 1000 různých druhů ‚hodných‘ bakterií, které nám pomáhají nemocem naopak předcházet. Podobně je na tom lidské střevo, které je ‚prošpikováno‘ prospěšnými bakteriemi, které pomáhají udržovat trávicí trakt ve zdraví a posilují naši imunitu. Jistěže je osobní hygiena důležitá, na druhou stranu to nemusíme přehánět.

Všichni bychom měli vypít osm sklenic vody denně

No ano, hydratovat musíme a určitě bychom neměli zapomínat na pravidelné popíjení vody během dne. Ovšem proč právě osm sklenic? Odborníci na základě nedávného výzkumu tvrdí, že neexistuje žádný vědecký důkaz podporující toto tvrzení, a že naopak pro někoho může být nadměrné pití vody spíše nebezpečné. I když vodu všichni potřebujeme, abychom tělu dodali hydrataci, podíl našeho požadovaného příjmu je individuální a je obvykle závislý na potravinách, které ten den jíme. Kromě toho, příjem tekutin se také liší v závislosti na teplotě a naší pohybové aktivitě.

Kojení zničí prsa

Výhody kojení jsou neoddiskutovatelné a většina maminek neřeší, jestli se jim prsa po kojení nějak změní. Ovšem některé se tím trápí a přemýšlejí o tom, jak moc se tvar jejich prsou pozmění. Studie vedená plastickým chirurgem Brianem Rinkerem ale ukázala, že není žádný rozdíl v prsech mezi ženami, které kojily, a těmi, které nekojily. Ve skutečnosti je to spíše těhotenství, které přispívá ke změnám, kouření a také věk.

Když cvičím, můžu jíst, co chci

Mnozí lidé se domnívají, že když jsou aktivní a věnují se pravidelnému cvičení, nepotřebují si hlídat jídelníček a mohou sníst naprosto cokoli. To ale není pravda. Chceme-li zůstat zdraví a být štíhlí, musíme se hýbat, ale musíme také změnit stravovací návyky. Kromě toho zdravý jídelníček zlepšuje naše šance na delší život, snižuje riziko různých onemocnění, například srdečních, a hlavně nám dodá všechny důležité živiny, které jsou pro zdraví nezbytné.