Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Airbnb: Ubytování jako doma

Znáte Airbnb? Jde o komunitní platformu, díky které mohou její uživatelé nabízet, vyhledávat a rezervovat jedinečné možnosti ubytování po celém světě, ať už se jedná o přenocování v pěkném apartmánu nebo volném pokoji v centru metropole, pobyt na hradě nebo měsíční prázdniny ve vile. U nás podobné formy ubytování a krátkodobých pronájmů v soukromí zatím nejsou tak rozšířené. Jak tenhle zajímavý způsob přivýdělku funguje v praxi, jsme mluvili s Lucií Markovou, módní návrhářkou a šperkařkou, která přes Airbnb pronajímá svůj ateliér.

Jak vás napadlo pronajímat svůj ateliér přes platformu Airbnb?
Uvědomila jsem si, že potřebuju čas, abych se mohla soustředit na svou tvorbu, na návrhy i jejich zpracování. Nechtěla jsem být pod tlakem, kolik toho musím vyrobit a prodat – módu a design pořád chápu jako umění, i když samozřejmě vycházím z toho, co chtějí nosit mí zákazníci. Airbnb mi dalo prostor, abych se mohla věnovat designu a nemusela řešit prodejní stránku v době, kdy jsem se chtěla soustředit na novou kolekci a nový směr svojí práce.
 
Takže Airbnb je pro vás taková jistota příjmu?
Rozhodně, je to skvělý záložní plán. Vždycky se může stát, že se některý měsíc prodá víc nebo míň. S Airbnb takové výkyvy není nutné vubec řešit. Když si potřebuju odpočinout, prostě pronajmu studio. Už to tak dělám tři roky. 
 
Máte nějaký osobní zážitek s pronajímáním svého ateliéru?
Asi nejzábavnější byl motorkář, frustrovaný ze svého francouzského motorkářského e-shopu. Měl starosti, že obchod s třiceti prodeji denně není nic moc a strýček mu to pořád vytýká a dělá si z něj legraci. Zeptala jsem se, kdo je strýček, že mu třicet prodejů denně připadá tak málo? A on řekl, že strýček je finanční ředitel LVMH… Legrace byla i s hostem z Taiwanu, který s sebou všude nosil telefon. Dělal vše, co mu doporučil Google. Chtěl jet do Kutné Hory a Google mu nabídl cestu autobusem přes české vesnice. Říkala jsem mu, že by vlak byl asi rychlejší, cesta by trvala hodinu, a on řekl jen ne, „Google said ’use the bus’“. Vrátil se po sedmi hodinách a řekl, že viděl snad všechna města, co tu máme cestou tam i zpět, protože ten autobus zastavil všude. Kutná Hora je hodinu cesty vlakem. Jeden bloger ze Singapuru tady natáčel video v angličtině. Velmi lámané a roztomilé. S pozadím pražského hradu vysvětloval, že „Prague more beautiful then Paris. I have never been to Paris, but Prague more beautiful“. Všechna slova říkal s krátkým přízvukem, byl nesmírně milý. Strávil tu jen pár dní, ale pamatovat si ho budu dlouho. 
 
Snímek obrazovky 2016 03 16 v 19.22.03
 
Využíváte sama Airbnb při cestování?
Ano, obvykle, když jsou vyprodané hotely v ceně, kterou jsem ochotná zaplatit nebo prostě hledám nějaké zajímavé místo.
 
Doporučila byste Airbnb lidem, kteří si chtějí zajistit dodatečný příjem?
Rozhodně ano, ale doporučuji se zamyslet nad tím, kolik času to reálně zabere. Já nad tím nikdy nepřemýšlela jen jako nad příjmem, baví mě poznávat nové lidi a nová místa. Je to způsob, jak cestovat a setkávat se s lidmi z jiných zemí, když zrovna nikam nejedete. I tak se můžete dozvědět, jak vnímají svět lidé z druhého konce světa přímo od nich, ne z internetu nebo televize. Rozhodně mě to obohatilo, poznala jsem řadu nových přátel, se kterými jsem stále v kontaktu.

www.luciemarkova.cz

{{infobox|left}}Airbnb: Společnost Airbnb byla založena v srpnu 2008 a sídlí v kalifornském San Franciscu. Nabízí ubytování v mnoha cenových úrovních, ve více než 34 000 městech a 190 zemích světa. Jde o skvělý způsob, jakým mohou lidé zpeněžit své nevyužité ubytovací kapacity, a jak je mohou nabídnout milionům zájemců z celého světa.{{/infobox}}