Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

ALEX MONHART: Jsem hledač pokladů

Info ikona
AlexMonhart

Její minimalistické batohy jsou už několik let nedílnou součástí evropské fashion scény. Kromě nich ale Alex Monhart (30) navrhla třeba i univerzitní oblečení pro svou alma mater v Olomouci. Představila i kolekci brýlí a aktuálně přichází s novinkou v podobě Rollmask - roláku a roušky v jednom. Funkčnost, rafinovanost a nadčasovost najdete i v šatníku této české designérky.

Eliška Vrbová | 24. 10. 2020

Jak vypadá  váš ideální outfit na podzim?

Tmavý oblek a hnědý nepromokavý trenčkot.

Doplňky nosíte své vlastní, nebo se pletu? 

Téměř výhradně ano, jelikož je tím i testuji a ověřuji, jak se s nimi žije. Ráda však outfity kombinuji s různými šperky. Momentálně jsem zakoukaná do práce Elišky Lhotské, Ondřeje Stáry a Marie Kobelové. Mezi mé módní favority patří i Leeda, Buffet, LaFormela a Chatty. Mají můj velký obdiv, protože konzistentně tvoří krásné a zároveň nositelné věci. Jsou zárukou kvality a synonymem vzestupu lokální módy.

A co světoví návrháři, ti vás také baví?

Jsem hledač pokladů, takže mě nejvíce baví aplikace jako Vestiaire Collective, na kterých najdu jinde nesehnatelné vintage kousky od značek jako Maison Martin Margiela, Ann Demeulemeester nebo Rick Owens. 

Co přesně byste označila za klíčový kousek vašeho šatníku?

Malé černé od Kenzo z vintage obchodu v Římě a nepromokavý oversized kabát Prada. Jsou neuvěřitelně krásně ušité, nadčasové a praktické. Nikdy se mi neokoukají.

Máte v šatníku nějaké kousky spojené s konkrétními příběhy?

Když jsme s Danielem (manžel Alexandry, pozn. red.) začali chodit, smál se mi, že mám ve skříni samé pánské oblečení. Milovala jsem dandysmus, kupovala si italská dvouřadá saka a vyráběla motýlky. Jemu padlo všechno moje oblečení jak ulité, přesně na míru. Náhoda? Nakonec jsem svůj dandy šatník přenechala jemu a téměř do roka a do dne jsme byli svoji.

Info ikona
hitlist

Kožená košile PAVLA, CHATTY, 19 600 Kč; Šaty Touch Me, Leeda, 2590 Kč; Peněženka a obal na mobil ART.07 BODYBAG, Alexmonhart, 9990 Kč; Acetátové brýle ART.09 FRAME, Alexmonhart, od 10 000 Kč; Prsten Play, Ondřej Stára, 22 057 Kč

Co právě teď nejčastěji nosíte?

Po porodu jsem chtěla nosit praktické a elegantní oblečení, a tak jsem si pořídila spoustu overalů. Byla to ta nejlepší investice. Mimo ně miluju kalhotové kostýmy.

Je něco, co byste si nikdy neoblékla?

Obecně mám problém s outdoorovým oblečením na českém trhu. Funkce a design by měly fungovat v symbióze. Opak je ale pravdou. Nemám pocit, že by se tu modernímu activewear, kromě legín na jógu a běh, někdo věnoval. Když si vezmu, kolik lidí tráví volný čas sportem, tak to vidím jako velkou díru na trhu. Třeba to téma nakonec ještě někdy otevřeme.

Máte někoho jako designérský vzor?

Pro mě je vzorem designér Dieter Rams a jeho 10 principů dobrého designu. Dle něj musí být: inovativní, estetický, chytrý, srozumitelný, nevtíravý, upřímný, dlouho trvající, vyladěný do posledního detailu, udržitelný a minimalistický. Toho se snažím držet.

Co vás v tvorbě inspiruje?

Lidé a jejich potřeby. Mým cílem je navrhovat produkty, které na trhu chybí, nebo se pokusit pohlédnout jinak na ty, které již existují a ne zcela vyhovují současným požadavkům. Není to uplně lehká cesta, jelikož si vždy vyberu nové téma, nový doplněk, se kterým nemám předchozí zkušenost a musím si o problematice vše nastudovat a rešeršovat. Jako celek mi však má práce dává obrovským smysl. Momentálně vyrábíme v Alexmonhart jedenáct rozdílných artiklů, které mají dotvořit každému šatník. Od kožených batohů, přes pokrývky hlavy až po brýle. Takzvané Permanent articles of your being.

Bez čeho nevyjdete z domu?

Bez ART. 07 BODYBAG. Je to doslova můj život v kvádru. Asi nejpraktičtější věc, kterou jsem dosud vytvořila. Každý den se z ní těším.

Rollmasks: rolák a rouška v jednom
Mohlo by se vám líbit