Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Aplikace s puncem nostalgie, kterou si zamilují i vaše děti

Vraťme se do dob, kterým vládl analog!

Analogový fotoaparát, třicet snímků na filmu a nekonečné čekání na jejich vyvolání. I když jsme na analogové fotky nadávali (není divu, když polovinu tvořily nelichotivé momentky), přece jenom měly své kouzlo. Vypadaly jinak, zachycovaly skutečný okamžik a rozhodně neprošly kolečkem úprav. Film byl drahý a vyvolání jakbysmet.

Jenže pak se do romantického vztahu mezi člověkem a analogovým foťákem dostal vetřelec. Ďábel všudypřítomné digitalizace, který nám ukázal, že fotky můžeme nejen šikovně mazat, přefotit, ale především ukládat v digitální podobně. A tak digitální fotoaparát začal psát novou éru, ve které sice dokážeme vyfotit tisíc krásných fotek, ale zároveň si z jejich nepřeberného množství nedokážeme vybrat „TU JEDNU“.   

Smartphone v roli jednorázového fotoaparátu

Ptáte se, proč vám dáváme přednášku z dějin fotografie? Odpověď je jednoduchá! Youtuber David Dobrik nedávno vytvořil aplikaci David's Disposable, která simuluje jednorázový foťák z devadesátých let. Po jejím stažení se váš smartphone promění ve fotoaparát typu Fujifilm, se kterým rozhodně neuděláte selfíčko. Kromě absence přední kamery navíc musíte čekat i na vyvolání „filmu“. Po vyfocení tedy musíte počkat do následujícího dne, kdy se vám v 9 hodin ráno zobrazí fotka v celé své kráse! Samozřejmě výsledná fotka je podtržena tím správným analogovým filtrem.

Camera

Zábava pro malé i velké

Nevšední aplikace by mohla zaujmout i malé uživatele smartphonů, kterým ukáže, že ještě před pár lety nebylo tak jednoduché pořídit sérii fotek. Zároveň je aplikace může učit větší trpělivosti. A ruku na srdce - není lepšího pocitu, než s napětím čekat, jak fotka "dopadla". 

Vypadá to, že David Dobrik měl dobrý tah na branku. Aplikace David's Disposable byla spuštěna před měsícem, a dnes už hlásí přes 1 milion stažení. Přidáte se mezi další nadšené uživatele? 

ČTĚTE TAKÉ: Designéři radí: 10 mobilních aplikací, které vám usnadní život

Související články

Zábava

<span>Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?</span>

Kvíz: Ponuré, ale plné lásky. Jak dobře znáte filmy Tima Burtona?

Zábava

<span>Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?</span>

Kvíz: Slavné písně z českých filmů. Poznáte, v jakých snímcích zazněly?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost

Zábava

<span>KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara</span>

KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara