Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Aspirin: opravdu chrání srdce před infarktem?

Když budeme užívat aspirin v malých dávkách preventivně, uděláme dobře našemu srdci. To ještě nedávno hlásali odborníci všude ve světě. Kromě toho prý chrání i naši paměť. Jak to s ním je tedy doopravdy? Pomáhá, nebo je to jen jedna velká bublina?

Redakce Marianne | 3. 04. 2014


Aspirin byl dlouho známý jen pro své ochranné účinky na zdraví srdce, ale jak uveřejnil HealthDay News, podle nové studie se ukazuje, že dávat aspirin pacientům po operaci jako prevenci před kardiovaskulární příhodou nadělá spíše více škody než užitku. Přitom až dosud platilo, že operace jakéhokoli druhu, a to nejen operace srdce, může zvýšit riziko vzniku infarktu. Lékaři proto často nasazují pacientům nízkou dávku aspirinu těsně před a po operaci s cílem zabránit těmto událostem. Nová studie, která byla založena na sledování více než deseti tisíc pacientů, ukazuje, že aspirin nejenže nepomohl, ale především výrazně zvýšil riziko silného krvácení.

Rizikové jsou ortopedické operace

Mezi nejčastější operace, při kterých vzniká nějaké riziko, patří zejména ortopedické operace, například kloubní náhrady. Studie byla představena v pondělí 31. března na výročním zasedání American College of Cardiology ve Washingtonu a společně pak publikována on-line v časopise New England Journal of Medicine. Výsledky řadu odborníků z řad kardiologů ohromily. Dr. Kurt Pfeifer, docent na Medical College of Wisconsin v Milwaukee, například prohlásil: „To je něco, o čem jsme vedli vášnivé debaty celé roky!“ Steve Cohn, lékařský ředitel UHealth Assessment Center na University of Miami, řekl, že je to velmi nečekané. „Mysleli jsme, že aspirin má potenciálně ochranný charakter.“

aspirin11

Aspirin, nebo placebo?

Výzkumu se zúčastnili pacienti ze 135 nemocnic z 23 zemí. Polovina byla náhodně rozdělená a užívala 200 mg kyseliny acetylsalicylové těsně před operací a po ní pak dávku 100 mg po dobu až jednoho měsíce po operaci. Druhá polovina pacientů užívala placebo. Ti pacienti, kteří již nízké dávky aspirinu užívali každý den a vstoupili do studie, měli aspirin přestat aspoň tři dny před operací užívat a po ní ho na dalších sedm dní opět nasadit. Asi třetina pacientů v obou skupinách měla v anamnéze krevní sraženiny, které způsobily infarkt, mrtvici nebo onemocnění cév. A téměř dvě třetiny také užívaly další lék na ředění krve.

AspirinMelanoma_m_0311

Silné krvácení v případě užívání aspirinu

A výsledek? Počet pacientů, kteří zemřeli nebo dostali infarkt ve lhůtě třiceti dnů ode dne operace, a to bez ohledu na to, zda užívali aspirin, nebo placebo, byl téměř stejný. Zajímavé bylo zjištění, že významně více bylo pacientů ve skupině léčené aspirinem, kteří zažili silné krvácení, oproti těm, kteří užívali placebo. Odborníci se domnívají, že by to mohlo být tím, že aspirin preventuje infarkt myokardu způsobený krevními sraženinami, ale v případě, že je pacientům podáván i jiný lék na ředění krve, je mnohem častější riziko krvácení, a aspirin tudíž nemá žádný ochranný efekt. Lékaři naznačili, že by se mělo přestat podávat aspirin v perioperačním období, tedy v době krátce před, v průběhu a po operaci.