Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Asymetrie těla je normální. Ale co když bije do očí?

Asymetrie je zcela přirozená. Jistě jste za život už mnohokrát slyšeli, že nikdo z nás nemá pravou a levou část těla naprosto stejnou. Co když je ale asymetrie viditelná na první pohled? Pak jsou na řadě plastičtí a estetičtí chirurgové, aby dílo matky přírody trochu zdokonalili.

Promotion | 27. 06. 2017

Zasloužilé matky dají následujícím řádkům za pravdu – těhotenství a kojení dá tělu pořádně zabrat a bez více či méně nápadných památek se neobejde. Kromě strií to často bývá také asymetrie prsou, kdy jedno zůstane menší nebo pokleslejší než druhé. Na sebevědomí to ženě samozřejmě nepřidá. I po shození poporodních kil a zpevnění postavy s nesouměrným poprsím nic neudělá. Ve spodním prádle se rozdíl skryje, ale v intimním životě se žena cítí nesvá.

Tento příběh dokáží přepsat na klinice plastické chirurgie. Právě tam by se ženy neměly stydět odborníkům svěřit s jakýmkoliv nedostatkem, který je při pohledu na své tělo frustruje. Není se za co stydět! Konkrétně asymetrické poprsí lze v rámci modelace zároveň také pozvednout a zpevnit, případně vyplnit silikonovými implantáty. V případě větších prsou lze provést naopak redukční mammaplastiku neboli zmenšení.

Při modelaci prsou chirurg kombinuje několik různých metod podle individuálních potřeb pacientky: „Při zákroku provádíme modelaci, přemístění tkáně prsní žlázy, odstranění nadbytečné kůže a zvednutí pokleslého prsního dvorce. Výběr chirurgické techniky závisí na tom, jak moc jsou prsa a prsní dvorce pokleslé,“ přibližuje MUDr. Ján Pilka z kliniky plastické a estetické chirurgie Aesthevita.

Asymetrie prsou se netýká jen maminek. Některé ženy mají k asymetrii ňader vrozenou dispozici. I jim přinesou výše zmíněné zákroky kýžené výsledky. Ačkoliv to není podmínkou, vždy je lepší plastickou úpravu prsou ponechat až na období po mateřství a kojení. Zaručí se tím dlouhodobější efekt operace.

Přidat, ubrat, srovnat
Asymetrie se pochopitelně netýká jen prsou, všímáme si jí na různých částech těla. Pokud se jedná například o nohy, nabízí se jednoduché a efektivní řešení v podobě liposukce. Nejspíš si ji spojujete hlavně s „hubnutím“ v podobě odsátí tukových polštářků. Právě vlastní tuk je ovšem skvělým a hlavně pro tělo přirozeným materiálem pro modelaci postavy.

Ukážeme si to na konkrétním příkladu. V rámci modelace hýždí lze podstoupit jak liposukci, tedy odsátí podkožního tuku, tak i vyplnění vlastním tukem, tzv. lipotransfer. Na klinice Aesthevita je navíc možné obě metody kombinovat v jednom zákroku, a to za pomoci unikátní uzavřené metody Pure Graft, která je šetrná k čištění i přenosu tuku, takže nedochází ke znehodnocení tukových buněk.  Nejprve se tuk z jedné části těla odsaje, a poté se jinam doplní. Nicméně pokud se vám tuk na jedné noze, třeba na bocích, ukládá o něco více než na druhé, nejsnazší je rozdíl srovnat liposukcí.