Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Bagel z New Yorku? Tento recept musíte vyzkoušet!

Možná jste nevěděli, že největší bagel boom zažil New York díky polským židovským přistěhovalcům. Postupem času se ale stal oblíbenou svačinou po celých Spojených státech amerických, Kanadě a Velké Británii. Zkuste si toto kulaté pečivo s otvorem vyzkoušet i vy doma, podle tradiční receptury.

Dominika Bártová | 17. 11. 2018

V Česku se v mnohých bistrech podává jako součást denní nabídky. Málokdo mu ale věnuje takovou pozornost jako Bagel Lounge v Karlových Varech, který si na něj nechává dovážet mouku speciálně ze zahraničí. Sezamová, celozrnná, pšeničná, mix různých druhů… “Nejoblíbenější mezi našimi zákazníky je Salmon in New York (krémový sýr, uzený losos, kapary, červená cibule a špenát) a Beef in Brooklyn (pečené hovězí maso, krémový sýr, brusinky a rukola),” říká manažerka bistra Klára Enčevová

 

Při pečení získává pečivo charakteristickou konzistenci a výjimečnou chuť – je čerstvý a zároveň lehce tužší. Navíc neobsahuje žádný živočišný tuk ani vajíčka, a proto je lehce stravitelný. 

Bagel si můžete taky osladit třeba čokoládou s banánem či sýrem brie, jablkem, lískovým ořechem a medem. Na co zrovna máte chuť.

Tady je návod, jak na populární ručně tvarovaný prstenec z celozrnné mouky.

Porce pro 20 malých bagelů: 

1. kvásek  

150 g celozrnné mouky

175 ml studené vody 

0,5 čajové lžičky droždí 

Postup: Vše smíchejte a nechte stát minimálně dvě hodiny v lednici.

2. rozpuštění sladu 

35 g sladu 

0,5 čajové lžičky droždí 

300 ml vody pokojové teploty 

Postup: Promíchejte v druhé nádobě a nechte stát 20 – 30 min v pokojové teplotě. 

3. dokončení těsta 

125 g celozrnné mouky 

550 g mouky na pizzu (vysokolepková mouka) 

10 g soli 

Postup: Míchejte 10 minut ingredience na dokončení těsta společně s kváskem a rozpuštěným sladem. Těsto dejte dokynout nejlépe do druhého dne při teplotě 10°C.

Vál nebo pracovní plochu si pomoučněte nejlépe kukuřičnou moukou. Vyjměte těsto z nádoby a rozdělte buď na 60 g nebo 135 g kousky, ze kterých tvarujete malé kuličky, které se pěkně vyválí a nechají se nakynout cca 30 minut. Do nakynuté kuličky se udělá rukama díra pro požadovaný tvar prstence (umožňuje rovnoměrné propečení těsta) a ta se pak ještě v ruce "tahá" a tvaruje do požadovaného tvaru bagelu. Po vytvarování všech bagelů si připravíme větší hrnec s vodou, ve kterém se budou vařit bagely.

Do vody přidáme 200 g sladu a 20 g soli. Vedle si připravíte ještě velkou mísu se studenou vodou. Bagely přidáváme do hrnce s připravenou vroucí vodou. Vaříme minutku z jedné a strany a minutku z druhé strany (bagely je potřeba ve vroucí vodě otočit). Po vyndání z hrnce dáváme rovnou do studené vody připravené v míse a na vteřinu je necháme ponořené a klademe na připravený plech na pečení.

Ještě předtím než dáte pečivo do trouby, můžete ho posypat mákem, sezamovými semínky, olivami nebo čímkoliv jiným. Pečeme na 180°C cca 17 minut, záleží na troubě. Bagely by měly být zlatavé s křupavou kůrkou.