Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Barevná okna a dveře: trendy a tipy pro výběr

Všimli jste si, jak okna a dveře změní vzhled stavby? Tyto prvky většinou řešíme, pokud protahují, jdou špatně zavírat nebo potřebují umýt, důležitá je ale nejenom funkčnost. Bez nadsázky platí, že okna jsou „oči domu“ a vchodové dveře dělají „první dojem“.

Anonymous | 20. 08. 2018

Jaká okna „letí“?

Vyladit vzhled domu zvenku i zevnitř znamená také zvažovat barvu, členění a doplňky oken, a to jak v případě novostavby, tak pokud rekonstruujeme starší dům. Důležité je brát v úvahu styl stavby a rozmyslet si, zda by měla ladit s fasádou, nebo být naopak výrazným odlišujícím prvkem. To je otázkou individuálního vkusu. „Již na začátku výběru je vhodné seznámit se s nabídkou a případně si vše vyzkoušet v reálném provedení,“ říká Ing. Milena Tomčíková z VEKRA okna a dodává, “možnosti kombinací barev, tvarů i doplňků jako jsou parapety a stínění jsou široké a zákazníci velmi oceňují, že na našich showroomech jsou k vidění desítky velkých funkčních vzorků oken a dveří.“

Výrazným trendem posledních let jsou šedé odstíny oken. „Plastová okna pro novostavby vyrábíme asi ze tří čtvrtin z venkovní strany v tmavě šedých dekorech, v interiéru je ale stále nejoblíbenější bílá barva, která ladí s téměř jakýmkoliv vybavením bytu,“ doplňuje informaci Ing. Tomčíková z VEKRY. Šedá plastová okna navíc velmi připomínají výrazně dražší hliníková okna a velmi běžné je právě použití tzv. polodekoru.

okna

Kdo dává přednost přírodnímu dřevu, měl by vědět, že moderní okna může mít i v transparentním laku. Ten jen zdůrazní přirozenou kresbu a barevnost použité dřeviny. V moderních interiérech tak pomůže vytvořit zajímavý kontrast k materiálům jako je beton. Kdo ocení kvalitu a nechce se zabývat údržbou dřeva investuje do dřevohliníkových oken, kde je dřevo zvenku chráněno hliníkovým opláštěním.

Měli byste ale vědět, že u dřeva nikdy nelze zcela zahladit plastickou kresbu dřeva. Proto se dřevěná okna tónují do odstínů různých dřevin, což sjednotí vzhled přírodního materiálu. Pokud ale chcete dřevěná okna v pastelových barvách při pohledu zblízka budete vždy vidět jemné plastické hranice letokruhů. Kdo chce dokonale hladký barevný povrch, měl by sáhnout po plastových oknech, nebo dražších výrobcích z hliníku.

Vchodové dveře – bezpečná a krásná brána

U rodinných domů je na místě hovořit o vstupním portálu. Vstup do domu bývá totiž často tvořen kombinací bočních světlíků či nadsvětlíků s jednokřídlými nebo dvoukřídlými dveřmi. Tato řešení je výhodné v tom, že pustí do zádveří dostatek světla a v těchto často tmavých prostorech se nemusí tolik svítit, a navíc je to příjemné pro naše oči. „Chránit zádveří před nechtěnými pohledy z ulice pomohou ornamentální skla, která propustí jen světlo, ale nejsou průhledná,“ vysvětluje Ing. Tomčíková z VEKRY.

Barva vstupního portálu může být buď stejná jako okna v domě, nebo naopak úplně kontrastní. „Výjimkou nejsou domy s bílými plastovými okny a bytelnými dřevěnými dveřmi,“ říká Ing. Tomčíková. I když plastové vchodové dveře dobře slouží i chrání, dřevěné nebo hliníkové dveře vynikají svou pevností a tvarovou stálostí. S jistotou bez problémů vydrží, když jimi průvan nebo běhající děti občas bouchnou.

okna

Materiál volbu barev neomezí

Ať už preferujete dřevěná okna, s ohledem na jednoduchou údržbu uvažujete o plastových oknech, nebo jste rozhodnuti investovat do prakticky nezničitelných hliníkových nebo dřevohliníkových oken, měli byste vědět, že z hlediska vzhledu a barevnosti vás téměř nic neomezuje.

Měli byste se seznámit i s možnostmi, které byste možná ani nečekali. Může vás překvapit, že například dřevohliníková okna lze vyrobit se zajímavými vnitřními olejovými barvami. Pokud se chystáte ladit interiér domu ve stylu provance nebo vintage, může to být přesně to, co hledáte.

Členění oken dům úplně změní

V moderních novostavbách jsou často dominantním prvkem velké prosklené plochy chráněné jen venkovními žaluziemi, ve výhledu tak nebrání žádné okenní příčky ani jiné členění. U starších domů nebo ve stylových nových domech naopak tyto prvky pomohou udržet či vytvořit rustikální vzhled.

Zlaté nebo jinak barevné meziskelní příčky populární na počátku století nejsou rozhodně jediným řešení, jak okna členit. Častěji volené jsou nalepovací nebo pevné příčky. Vždy byste si měli promyslet, jak bude výsledek vypadat, a to nejenom při běžném pohledu na dům, ale je potřeba zaměřit se na detail. Při pohledu zblízka může dojem zkazit i zdánlivě nepodstatné maličkosti. „Konkrétně například pokud pod nalepovací příčky výrobce oken nedá vložený meziskelní rámeček tzv. duplex, při pohledu zblízka tak zkazí dojem nevzhledná ploška s lepidlem, které příčku fixuje na skle, výrobce ušetří na nákladech, ale zákazník může být velmi zklamán,“ doplňuje produktová manažerka VEKRA Ing. M. Tomčíková.

Stavíte-li novostavbu nebo rekonstruujete starší nemovitost, zamyslete se i nad tím, jaká okna si vyberete. Moderní okenní a dveřní systémy poskytují po všech stránkách výborné izolační vlastnosti, ale také nabízejí někdy až netušené možnosti kombinace barev, tvarů a také doplňků. Vyplatí se seznámit se s nabídkou, nechat si poradit a vysvětlit detaily, aby vše ladilo jak funkčně tak vzhledově.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?