Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zdraví

Bezlepková dieta jako trend. V čem vám může pomoci?

Bezlepková strava patří k hitům posledních let a její popularita neustále vzrůstá. Jaké jsou důvody? Co všechno obsahuje lepek? Odpovědi na tyto otázky naleznete na následujících řádcích.

Filip Janovský | 11. 01. 2017

Důvody pro bezlepkovou dietu

Lepek neboli gluten patří mezi glykoproteiny, které bývají obsaženy především v potravinách z pšenice, ječmene, žita a ovsa, neboť jsou na tento protein velmi bohaté. U části osob přitom existuje tzv. celiakie, tedy nesnášenlivost lepku. Zároveň se jedná o potenciální alergen, takže někteří lidé jsou na něj rovněž alergičtí. V takových případech se pochopitelně musí ze stravy odstranit. Bezlepková dieta tedy není ničím výjimečným. Aktuálně na ni ovšem začínají přecházet i ti, kteří výše zmíněnými obtížemi netrpí. Ptáte se proč?

Mnozí zastánci bezlepkové stravy tvrdí, že trávení glutenu je pro tělo velmi náročné, takže způsobuje úbytek energie. Navíc je prý zodpovědný za zvyšování hmotnosti a může vést i k potížím trávicího traktu, mezi něž patří plynatost či průjmy. Proto se jej snaží nahradit. Pokud si kupříkladu prohlédnete nabídku bezlepkových potravin na bezlepek.pharmapoint.cz, zjistíte, že dnes není problém připravit si chléb či rohlíky bez lepku. Pečiva se tedy není nutné úplně vzdávat, jen je potřeba nekonzumovat to tradiční z obchodů.

Jak poznat potraviny bez lepku?

Existuje samozřejmě řada potravin, které lepek neobsahují ani v minimálním množství. Bezpochyby se jedná o čistě masné či mléčné výrobky, vejce, ovoce a zeleninu, jakož i sóju anebo kukuřici. Problém ovšem může nastat u potravin, které obsahují větší množství složek. Pak je nutné sledovat , zda jsou označeny jako bezlepkové (často značkou přeškrtnutého klasu), a pokud ne, je třeba důkladně prostudovat složení daného produktu. Lepek se totiž může vyskytovat i u výrobků, kde nemusí být třeba vůbec očekáván.

„Kauza" oves aneb obsahuje tato obilnina skutečně lepek?

Na začátku našeho článku jsme uvedli, že oves patří mezi potraviny, které obsahují lepek. Jenže ve skutečnosti tomu tak není, tedy alespoň zdánlivě. Oves totiž opravdu při bezlepkové dietě nevadí a dle Nařízení Komise (ES) č. 41/20009 může tuto obilovinu konzumovat i většina osob s celiakií. Je tu ovšem jedno významné ale. Při sklizni, přepravě, skladování i zpracování ovsa totiž často dochází ke kontaminaci pšenicí, žitem či ječmenem. Konzumace ovesných produktů jako např. vloček tedy rozhodně není bez rizik.

Co lepek a nápoje?

Možná vás již napadlo, že výše zmíněné obiloviny jsou základem také mnoha alkoholických nápojů, což platí i pro Čechy tolik oblíbené pivo. Jak je to tedy s jeho konzumací? Předně je nutné zmínit, že i ve speciálním bezlepkovém pivě je tento glykoprotein obsažen. Jeho množství je ovšem natolik zanedbatelné, že se nejedná o velký problém. Ostatně i mnohá „normální" piva mají tak nízký obsah lepku, že by neměla škodit. Otázkou ovšem zůstává, jak to zjistit, protože takové informace nejsou v podstatě dostupné a jen tak se je nedozvíte.