Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Blíží se Světový den laskavosti. Zapojte se i vy!

Věděli jste, že 13. listopadu je Světový den laskavosti? Co takhle darovat kabát nebo udělat jiný dobrý skutek pro své okolí? Laskavé chování má podle odborníků blahodárné účinky na naše zdraví!

Veronika Hong | 6. 11. 2017

LASKAVOST = ŠŤASTNĚJŠÍ ŽIVOT

Jeden den v týdnu udělejte pět pečlivě naplánovaných dobrých činů. Po každé laskavosti si napište, co jste udělali a sledujte, jak jste se přitom cítili. Nemusí se jednat o nic velkolepého. Například zavolejte někomu, koho jste dlouho neslyšeli, pohlídejte kamarádce dítě, usmějte se na paní prodavačku v obchodě, překvapte partnera oblíbeným jídlem, navštivte nečekaně prarodiče...

happy

Vědecké výzkumy totiž poukazují na to, že lidé, kteří konají dobro, jsou více spokojení a méně vystresovaní. Sonja Lyubomirsky, přední psycholožka a autorka knihy The How of Happiness, zjistila během svého výzkumu, že vybraná skupina lidí, která udělala v jednom týdnu během jednoho dne pět laskavých skutků, se cítila výrazně šťastnější a tento pocit u nich přetrval ještě mnoho dnů. Co to zkusit v rámci Světového dne laskavosti?

SVĚTOVÝ DEN LASKAVOSTI

V pondělí 13.11. 2017 se uskuteční historicky první celostátní happening #jsemlaskavec, do kterého se přihlásily základní školy, víceletá gymnázia, volnočasové instituce, dětské domovy z celé České republiky. Děti si vyzkouší vykonat vybraný laskavý skutek – například mohou uklidit okolí školy, uspořádádat sbírku starého oblečení, nabídnout pomoc zvířecímu útulku, navštívit domov pro seniory nebo vykonat laskavý skutek dle vlastního nápadu.

laskavost

„Tímto happeningem chceme zviditelnit důležitost tématu laskavosti v současném světě a inspirovat veřejnost. Ambasadorem projektu je známý youtuber Jirka Král a zpěvák Tomáš Klus. Máme radost, že se přihlásilo přes 340 subjektů. Na první ročník to považujeme za velký úspěch,“ říká Dominika Trčková z Nadace Karla Janečka, která akci organizuje. Tato nadace vyhledává příběhy neznámých dobrosrdečných lidí, kteří konají dobro a nic za to neočekávají. Nominovat laskavce může kdokoliv z veřejnosti ZDE!

OSLAVME TO SPOLU 

Světový den laskavosti bude zakončen speciální FuckUp Night – Laskavec, která vypukne 13.11. v 19 hodin v nádherném a jedinečném prostoru Pražské křižovatky. Co je FuckUp Night? Série pravidelných setkání, během kterých známé osobnosti mluví o svých neúspěších. Jedná se o celosvětové hnutí s původem v Mexiku, kde se v roce 2013 první FuckUp Night uskutečnila. Dnes se koná každý měsíc ve více než 130 metropolích světa.

fuck up

Těšit se můžete na zajímavé a laskavé hosty, kteří budou otevřeně mluvit o tom, co se jim v životě zrovna moc nepovedlo. Pozvání přijal zpěvák Tomáš Klus, podnikatel Martin Hausenblas, módní návrhářka Marie Stará (Rodná Hrouda), novinářka Olga Štrejbarová a majitelka Sushiqueen Bára Rektorová. V rámci večera bude oceněn první #laskavec druhé série za své nezištné laskavé skutky pro své okolí.

A pozor! Pokud se chystáte na FuckUp Night, přineste nějaké starší zimní oblečení či boty! Arcidiecézní charita Praha bude v rámci akce „kabát za kabát“ vybírat věci pro lidi v nouzi. Těšit se  můžete i na laskavou polévku z pražské restaurace Etnosvět.

Vstupenky na „FuckUp Night – Laskavec“ ZDE 

 

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?