Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Britská stylová káva I

I v Británii si můžete užít plážovou romantiku, když navštívíte jednu z kaváren s výhledem na moře. Odpočinete si, vychutnáte si místní speciality a zároveň se pokocháte fantastickou architekturou!

Redakce Marianne | 14. 02. 2013

East Beach Cafe, Littlehampton, jižní pobřeží Velké Británie

Pokud zavítáte na jižní pobřeží Anglie a líbí se vám nevšední architektura, navštivte město Littlehampton (vzdálené asi 30 km západně od Brightonu) a jeho cenami ověnčenou futuristickou kavárnu East Beach Cafe. Její příběh je jako z pohádky. Původně stál na pláži jen malý kiosek, kde se prodávaly hamburgery a hranolky. Pak se ale dvě obyvatelky Littlehamptonu rozhodly, že město potřebuje něco opravdu jedinečného.

0-2

Originální architektura

Spojily se s britským vizionářským architektem a designérem Thomasem Heatherwickem, který navrhoval i originální kotel pro olympijský oheň pro londýnské olympijské hry, a nakonec vznikl architektonický skvost: kavárna, jejíž design se inspiroval kusem vyplaveného dřeva a různými tvary, které se objevují na pobřeží, jako jsou písečné duny, vlny a útesy. Plášť je vyroben z oceli, kterou napustili speciální látkou s olejem chránící před nepřízní počasí.

Když se ke kavárně blížíte, máte pocit, že jste narazili na obří zvíře, které se z mořských hlubin zatoulalo na pláž, nebo na obrovskou mušli, již kdysi dávno vyplavilo moře. I když zvenku působí syrově, podmaní si vás a máte pocit, že tam prostě patří. Když vstoupíte dovnitř (je zde asi 45 míst, ale dá se sedět i venku), překvapí vás nekomplikovaný design v tom nejlepším slova smyslu: kombinace bílé, hnědé a černé barvy působí přirozeným, uklidňujícím dojmem a slunce pronikající velkými okny zdůrazňuje čistotu prostoru. Zkrátka jako byste seděli v bezpečí uvnitř té velké mušle a kochali se pohledem na moře.

0-1

Okuste mořské speciality

Doporučujeme ochutnat mušle a mořské speciality, ale třeba i ‚anglické‘ fish & chips nebo sendviče s vejci a slaninou. Vegetariáni si můžou pochutnat například na salátu s kozím sýrem. A nezapomeňte si vybrat nějakou místní kávu a třeba zmrzlinu nebo zdejší pudinkové krémy.

Co dělat a kam zajet

Dobrodružnější povahy můžou v Littlehamptonu za hezkého počasí vyzkoušet třena kitesurfing. Pokud milujete romantiku a staré hrady a zámky, zajeďte do asi 7 kilometrů vzdáleného historického městečka Arundel s impozantním středověkým hradem z 11. století a s katedrálou. Blízko Littlehamptonu se také můžete napojit na jednu z nejznámějších anglických turistických cest South Downs Way, která měří dohromady asi 160 kilometrů, prochází krásnou krajinou i zajímavými místy (za zastávku stojí například půvabná historická vesnice Amberley) a je velmi oblíbená mezi pěšími turisty, cyklisty a mohou na ni i milovníci koní.

ArundelCastle

Jak se tam dostat

East Beach Cafe, Littlehampton, West Sussex, BN17 5NZ, www.eastbeachcafe.co.uk

Do Littlehamptonu se dostanete z Londýna (stanice London Victoria) například vlakem za necelé dvě hodiny, www.nationalrail.co.uk.

Britská stylová káva I