Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Brouci na talíři. Troufnete si?

Je důležitý jako producent hedvábí a ve volné přírodě se již nevyskytuje. Živí se listy moruše a jeho kukly se dají jíst. Víte o čem je řeč?

Dominika Bártová | 20. 10. 2018

Asi jste uhádli, že se bavíme o bourci morušovém, díky němuž se ročně vyprodukuje až 112 miliard kilometrů hedvábí. A to není všechno. Pokud se kokony, v nichž se larva zakukluje, zahřejí na teplotu 100 °C, vzniknou zámotky, ze kterých se rozplétá hedvábí a kukly, které zbydou, se dají jíst a dokonce si na nich skvěle pochutnáte.

Obzvlášť v Asii jsou považovány za jednu z největších lahůdek. Můžete si je připravit jako špízy, na másle nebo ještě lépe na přepuštěném (českém) másle “Ghí”. 

brouci

Půlkilové balení koupíte třeba v Sapě v pražské Libuši za 100 Kč a samotné jídlo máte hotové za pár minut. Stačí jen rozmrazit, očistit, umýt, na pánvi osmažit dozlatova a podle chuti dosolit a okořenit.  

A v případě, že by se vám přeci jen nechtělo na nákupy do vietnamské tržnice, můžete zavítat do vybraných thajských restaurací, například do Café Buddha v Praze, kde bource morušového zařadili do nového podzimního menu. 

Dobrou chuť nebo spíš, ať vám to hezky křupe!