Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Budoár pod klenbou

Filip Ptáček si ložnici svého pražského bytu nemohl příliš užít, protože v ní leccos postrádal. Naše designérka mu ji pomohla zabydlet.

Redakce Marianne | 17. 12. 2013

V ČEM BYL PROBLÉM

Ložnice přízemního bytu s okny do rušné ulice má stropy se stylovou klenbou, podlaha z dlažby je však studená a nevzhledná. Filip se chtěl v pokoji setkávat s přáteli, ale chyběl mu sedací nábytek, který by se hodil k zajímavému šachovému stolku. Měl zde i pracovní stůl, ale místo něj toužil po úložných prostorech, které by ladily se starosvětským stylem pokoje. Chtěl tu navodit pocit útulnosti a zabydlenosti, ale nevěděl přesně jak.

NAŠE ŘEŠENÍ

Na podlahu jsme v celé ploše umístili překrývající se koberce, některé ze svislých stěn jsme přetřeli jemně šedým nátěrem. Na okno jsme nainstalovali průsvitné závěsy, k posteli nebesa. Zrušili jsme psací stůl a místo něj vybrali novou komodu. Pamatovali jsme na nápadité světlo, lavici, sedací nábytek i několik doplňků.

_MG_6894_1_W0B9706_1

PŘED A PO

Filip Ptáček ve svém bytě v přízemí činžovního domu na pražské Malé Straně nejvíc miluje ložnici. „Když se sem opírá slunce a mám čas, sednu si do okna a sleduji po uliční děj. Možná v tom je i únik, protože se zvelebením pokoje jsem si moc nevěděl rady,“ říká Filip. Někdy po probuzení si prý připadal, že lidé na ulici jsou v bytě, zatímco on leží na ulici. „Tak neútulně působil jinak zajímavý pokoj,“ svěřuje se. Občas si zde u stolku zahrál šachy se švagrem, ale pro usazení větší společnosti tu chyběl nábytek. 

_MG_6902_1_copy_copy_W0B9777tif_1

PŘED A PO

„Filip v pokoji postrádal i úložné a odkládací plochy, svítidlo a doplňky navozující teplo,“ říká designérka Janka Murínová. „V ložnici byla postel, skříň i zajímavý stolek, ale příjemný pocit navozovala jen vzrostlá palma,“ doplňuje Janka. Pokoj tedy nechala vymalovat, přičemž výklenky jsou natřené jemným odstínem šedé – díky tomu vyniká bílá stropní klenba. Polystyrenová rozeta je dokonalou iluzí štukové výzdoby, která do stylového pokoje patří a tvoří zajímavý přechod mezi stropem a osvětlením. Místo nevyužitého psacího stolu Janka vybrala komodu s patinou a posezení u šachového stolku rozšířila o zahradní lavici z masivního kusu dřeva. Pro větší pohodlí jsou na ní polštáře. Hodí se k látkovým výpletům nových židlí i ke kobercům, které jsou zčásti umístěné přes sebe.

_postel_copy_copy_copy_postel2

PŘED A PO