Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Buďte svůdná v malých černých

Malé černé jsou elegantní i sexy a už dlouho představují jednu z ikon našich šatníků. Zeptali jsme se návrhářky Aleny Wilson, proč odolávají módním vlnám a jestli jsou skutečně tak univerzální.

Redakce Marianne | 15. 07. 2013


„Myslím si, že není úplně jednoduché navrhnout právě malé černé šaty, protože ženy od nich očekávají nadčasovost, ale zároveň originalitu. Nadčasovost je to, co mě na nich fascinuje, stejně jako elegance, kterou by měly dodat každé ženě,“ říká Alena Wilson, která navrhla kolekci luxusních malých černých šatů.

Pokud zvolíte malé černé, které vznikly v dílně Coco Chanel a proslavila je Audrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho, nemůžete šlápnout vedle. Módní guru tvrdí, že tenkrát vzniklo něco víc než jen šaty: zrodila se myšlenka, že šaty mohou být univerzálním kouskem, který se hodí (téměř) pro každou příležitost a proměňuje se podle toho, čím ho doplníme. Například bílé perly nebo třpytivý náhrdelník na temné barvě nádherně vyniknou.

banner_01-960x280

S tím souhlasí i Alena Wilson, která říká, že vždy záleží na tom, jaké doplňky a boty k nim žena zvolí. „Pokud si chceme vzít malé černé na nějakou večerní akci, určitě bych k nim zvolila luxusní šperky, lehký šál a vysoké boty na podpatku a krásnou malou kabelku. Přes den bych doporučila třeba i sako nebo lehounký svetřík, méně výrazné šperky a opět boty na podpatku, které můžeme ladit v různých barvách, například s kabelkou nebo šátkem,“ doporučuje Alena.

Kombinací je opravdu hodně a pozornost by každá žena měla věnovat i účesu, jenž dotváří výsledný efekt. Důležité jsou detaily, které daný střih oživí – například krajka, průsvitné materiály nebo flitry. Klasiku u malých černých představuje délka lehce nad kolena, silueta přesýpacích hodin a lodičkový výstřih, tyto šaty se ale za desetiletí mnohokrát proměnily co do střihu i délky. „Zajímavé nebo nápadité detaily jsou jedním z nejtěžších prvků, které návrhář dokáže vymyslet. I malý detail může z obyčejného klasického střihu udělat opravdu exkluzivní kousek,“ uzavírá Alena.

kho4a4ccf_saty

Výhodou malých černých je, že v nich může vypadat dobře každá žena bez rozdílu věku i postavy. Úměrně ke svým křivkám bychom však měly vybírat střih a materiál. Tyto dva základní prvky podle Aleny napomáhají tomu, aby se podařilo vyzdvihnout na postavě to nejlepší a potlačit to, s čím je žena třeba spokojená méně.

„Vše záleží na střihu a materiálu. Starší ženy preferují u střihů rukávky různé délky a délku po kolena nebo těsně pod ně. Mladým dívkám bych doporučila cokoli, co si se svojí postavou mohou dovolit. Navrhuji šaty, které se zaměřují hlavně na eleganci a jsou sexy, ale nevtíravým způsobem,“ doplňuje Alena.

Nyní připravuje autorskou přehlídku, kde představí další kolekce. „Budou v barvách a opět se týkají hlavně koktejlových šatů, večerních rób a kostýmků,“ slibuje návrhářka, která měla nedávno úspěch na přehlídce na českém velvyslanectví v Londýně a její modely bodují i ve Spojených státech.

002_teaser-373x560

Další info na http://www.alenawilson.com/