Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Bullet journal: Metoda plánování, díky které na nic nezapomenete

Je jednoduchý, ale zároveň detailní. Tvoříte si ho sami, ale stále má punc profesionality. Vypadá obyčejně, a přesto dokáže s plánováním času udělat hotové zázraky. Bullet journal se po právu stal hitem všech, kteří touží po zorganizovaném životě, a zároveň nechtějí utrácet za drahé diáře. 

Bullet journal rozhodně není žádným benjamínkem, neboť světlo diářového světa spatřil už v devadesátých letech. Právě v tu dobu Ryder Carroll hledal způsob plánování, který by mu během vysokoškolského studia nejvíce vyhovoval. Vzhledem k diagnostikované poruše pozornosti měl na svůj diář specifické požadavky, které se následně snažil do journalu zakomponovat. Pak už stačilo pošťouchnutí od kamaráda a metoda bullet journal se s pomocí crowdfundingové platformy stala hitem!

Mohlo by se vám líbit

5 kreativních koníčků, které vám zvednou náladu

Proměňte volné odpoledne v kreativní seanci.
marianne.cz

Jak si bullet journal založit?

Jedna z nejlepších věcí na bullet journalu je ta, že jeho tvůrcem jste vy sami, a to od úvodní strany až po závěr. Žádná předtištěná data, čísla stránek ani názvy dnů – jednoduše jenom vy a prázdné stránky, které můžete proměnit v diář snů. Smyslem bullet journalu je nejen zápis denních aktivit, ale také vyhodnocování týdne, plánování budoucnosti či motivační řádky. Bullet journal od vás tedy vyžaduje čas, kreativitu, a především pravidelnost v zápiscích. Můžeme říci, že tento diář je mixem deníku, zápisníku vděčnosti, klasickým diářem a motivační knihou.

Mohlo by se zdát, že bullet journal nemá žádná pravidla, přesto ale existují „kapitoly“, které by rozhodně měl obsahovat. Mezi ně patří:

Rejstřík

První kapitola vašeho bullet journalu je obsahem, díky kterému se v samotném diáři budete lépe orientovat. Rozhodně tuto kapitolu nepodceňujte, neboť vás v příštích měsících ušetří od divokého listování journalem a hledáním „té správné stránky“.

Protokol o budoucnosti

Místo, do kterého si můžete zapsat nejen své dlouhodobé plány, ale třeba i roční předsevzetí. Protokol o budoucnosti by měl mít zhruba čtyři stránky, avšak samotné rozčlenění je pouze a jenom na vás. Mnozí tento prostor využívají i k zápisu důležitých dat, jako jsou třeba narozeniny, svátky a výročí.

Měsíční deník

Co všechno chcete za daný měsíc stihnout? Co musíte splnit do práce? Přesně na tyto otázky by měla najít odpověď dvoustrana věnovaná příslušnému měsíci. Fantazii se meze nekladou, a tak si sem můžete zapsat třeba i knihy, které se chystáte číst, nebo restaurace, do kterých chcete zajít.

Denní deník

A poslední nezbytnou součástí je denní deník, který vám poslouží k zápisu každodenních úkolů a aktivit.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

K bullet journalu neodmyslitelně patří i zkrácený (odrážkovitý) styl zapisování, díky kterému se nebudete ztrácet ve dlouhých větách, ale jasně pochopíte, jaké jsou priority pro váš den, a co naopak počká do zítra. Autor Ryder Carroll doporučuje, abyste při zapisování používali tyto konkrétní znaky:

  • Úkoly: •
  • Události: O
  • Poznámky (fakta, nápady a postřehy): -
  • Priorita: *
  • Inspirace (mantry, postřehy a nápady) :!

Vzhledem k tomu, že bullet journal bude sloužit jenom vám, můžete si ho uzpůsobit vlastním potřebám. Vynechte tedy stránky, které vám nedávají smysl, a naopak přidejte kapitolu podle svého gusta. Myslete pouze na to, že bullet journal nemá suplovat deník, do kterého byste sáhodlouze vypisovali svůj den. Naopak by měl být jasný, stručný a zřetelný.

Mohlo by se vám líbit

Jak si vést deník vděčnosti?

Zapomeňte na klasické deníky, které vyžadují spoustu času a energie a seznamte se s jejich mladším bráškou – deníkem vděčnosti.
marianne.cz

Souvislející články

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?

Životní styl

<span>Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů</span>

Jak ve vztahu neztratit sebe samu? Máme pro vás 5 tipů