Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Bydlení podle Ma Maison Blanche: Nebojte se černé

Blogerka a grafická designérka Šárka Ouřadníková je královnou minimalismu. Na blogu Ma Maison Blanche i ve svém bytě se vyznává z lásky k severskému stylu, kterému vládne černá a bílá.

Redakce Marianne | 16. 06. 2015

Elegantní, nadčasový, jednoduchý, osobitý. Přesně takový je dům grafické designérky Šárky Ouřadníkové zařízený ve skandinávském stylu. Žije v něm osm let s manželem, jeho maminkou, dvěma psy a papouškem. Celou dobu probíhá v domě rozsáhlá rekonstrukce. Jeho historie totiž sahá až do roku 1890 a plynutím času i střídáním majitelů značně utrpěl. Současné opravy například nejvíc zdržela dřevomorka objevená při odhalení starých dřevěných stropů. Šárka i její manžel jsou ale prý beznadějní romantici a i přes všechny obtíže jsou rádi, že mají tenhle naprosto jedinečný domov s vysokými stropy, klenbami v přízemí a studánkou ve sklepě. Přestavba se navíc konečně blíží do velkého finále. Právě včas, aby dům mohl uvítat nový přírůstek do rodiny.

Šárce se tady splnil sen o vlastním bydlení, které má nejen velkého ducha, ale také jí dává možnost zařídit domov ve stylu, po kterém vždy toužila. „Láska k bytovému designu začala dost možná už v dětství, kdy jsem stavěla domečky z lega a přerovnávala barbínám bydlení, do kterého jsem zakomponovávala vlastní obrázky a nábytek z papíru. Také jsem jako každá holka toužila bydlet jako na zámku, takže jsem v jednom kuse měnila i uspořádání dětského pokojíčku,“ vypráví Šárka. „To pravé nadšení ale začalo po nastěhování do domu mého muže. Tehdy jsem milovala francouzský venkovský styl, ale pochopila jsem, že nemohu být vyhraněná jedním směrem.“ Kvůli zmíněné rekonstrukci si mohla dovolit přeměnu jen velmi zvolna. A tak z lásky k francouzskému a severskému bydlení založila blog Ma Maison Blanche neboli Můj bílý domov, kde časem přibyl i e-shop s vlastnoručně vyráběnými kolekcemi plakátů a dalších tiskovin.

Rekonstrukcí manželé rozdělili stavení na dvě samostatné části. Pro ně tak vznikl prostornýpatrový byt s absolutním soukromím a uzavřeným dvorkem orientovaným na sever. Všechny práce zvládli sami za pomoci pár přátel. Šárčin manžel je totiž šikovný truhlář, takže položil podlahu, vyrobil dřevěná okna, dveře i nábytek. Do léta přibude také kuchyň, na kterou se blogerka těší nejvíc. Místnosti jsou vybavené i starožitnými kousky z půdy nebo nábytkem v selském stylu od švagra, který Šárka sama zrenovovala a přetřela. „Občas se u nás najde i nějaká Ikea a designérské kousky, pro které mám slabost – třeba ikonická židle od manželů Eamesových. Ještě mám ale v rukávu pár pokladů, které čekají na důstojné umístění. Odrážejí naši lásku k historii, řemeslu a jsou také vzpomínkou na tchána. Už se těším, jak jim to bude v bílém minimalistickém designu slušet. A vlastně se tak částečně přiblížím onomu vysněnému životu na zámku.“

http://www.mamaisonblanche.blogspot.cz

Bydlení podle Ma Maison Blanche: Nebojte se černé