Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Carrot cake - mrkvové mlsání

Komerční článek - Pokud potřebujete osvěžit svou zásobu osvědčených a stále opakovaných sladkých receptů, vyzkoušejte mrkvový dort. Je to léty osvědčená dobrota, kterou si za oceánem oblíbili už v 60. letech a nyní se stává populární i u nás.

Redakce Marianne | 20. 12. 2012

Propagace značky Kulina.
Marianne.cz není jejím autorem a nemá vliv na její obsah.

Proč právě mrkev

Určitě se nenechte kombinací kořenové zeleniny a sladkého dortu odradit. Mrkev obsahuje spoustu cukru, a proto si v tomto případě můžete dovolit méně sladit. Tento oranžový zázrak dodá dortu také krásnou barvu a vláčnost. Výsledek nebude po upečení tak suchý, jako běžná piškotová těsta.

Co budete potřebovat

  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 3 hrnky strouhané mrkve
  • ¾ hrnku oleje
  • ½ hrnku mletých ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 prášek do pečiva

Jak na to

  1. Vejce, cukr a vanilkové aroma utřete do hladka. Podle vlastní chuti a zvyklosti použijte třtinový cukr, melasu nebo třeba med namísto běžného rafinovaného cukru.

  2. Do směsi přidejte jemně postrouhanou mrkev, rostlinný olej, ořechy, skořici a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Abychom při mlsání měli lepší pocit, nahraďte běžnou mouku např. celozrnnou nebo špaldovou. Vše důkladně promíchejte.

  3. Připravené těsto nalijte do oblíbené pečící formy. Tu buď vytřete tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem.

    Pokud vás klasické dortové tvary už unavují, vyzkoušejte formu na muffiny a místo jednoho dortu upečte kopu malých. Ocení to zejména děti.

  4. Pečte na 170°C asi 30 minut podle zvolené formy a zkušenosti s troubou.

K mrkvi patří sýr

Tradiční carrot cake se vyznačuje ještě svěží polevou ze smetanového termizovaného sýru. U nás ho najdete pod názvy Philadelphia nebo Lučina. Levnější a stále velice chutnou variantou je měkký tvaroh v kostce. Ke zvolenému základu už stačí jen přidat trochu čerstvého másla, šťávu z citronu, pár kapek vanilkového aroma a cukr. Poměry je vhodné doladit podle vlastní chuti.

Směs důkladně utřete a hustou polevu naneste v rovnoměrné vrstvě na vychladlý dort. Podle typu formy, kterou jste zvolili, můžete dort i rozkrojit a natřít ho nejen na povrchu, ale i uvnitř.

Nyní už stačí projít zkouškou trpělivosti. Uložte dort do lednice a počkejte do druhého dne. Chutě se spojí, citrón rozvoní. Uvidíte, že vaši strávníci ani nepostřehnou, že je v dortu vlastně zelenina.