Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Svatba

Černé družičky, hipsterské oblečení, nebo veganská kuchyně?

Info ikona
Eva Keilwerth

Eva Keilwerth (40) z agentury White Agency ví o svatbách vše. Kolik za ně nejčastěji utrácíme a jaké jsou nejnovější trendy, zjišťovala Klára Mandausová.

Veronika Hong | 7. 02. 2018

Většinu klientely firmy, kterou Eva vlastní spolu s Petrou Gatek, Češkou žijící v Londýně, tvoří zahraniční páry, co se rozhodly prožít svatební den za hranicemi své země. Jak Eva říká, jsou přece jen trochu odvážnější než Češi. V rozhovoru prozrazuje, co právě na svatebním trhu letí.

Jaké jsou aktuální svatební
trendy? 

V Česku byly teď hodně žádané svatby na jednom místě, většinou jsou spojené s přírodou, na farmách a stodolové svatby. V zahraničí, odkud je hodně našich klientů, je tento boho styl už delší dobu. Pro rok 2018 se trend bude navracet k elegantním svatbám a indoor svatbám na zajímavých místech. Co se týče květin a dekorací, tak v nadcházejícím roce budou dominovat bohaté květiny, temnější barvy, odstíny fialové. Výjimkou nejsou ani svatby v černém. I my jsme tady v Čechách „černou“ svatbu zařizovali. Ženich s nevěstou byli v černém, stejně jako družičky a dekorace, ubrusy byly také černé. Navíc to byla svatba veganská. Některé páry volily i hipsterské svatby. 

Kolik jsou dnes lidé ochotní za svatby utrácet? 

Díky tomu, jak se ekonomice daří, je to víc než před několika lety. Řádově jsou to statisíce korun. Zařizujeme svatby od dvou do čtyř set lidí. Obvyklá česká svatba čítá okolo šedesáti až osmdesáti hostů, větší pak okolo ­stovky.

A co se aktuálně na svatbách jí? Pořád vládne tradiční knedlíčková polévka a svíčková?

Někdo volí tradici a často jsou to právě netradiční svatby, které chtějí zachovat aspoň něco obvyklého. A jiní se chtějí naopak tradici zcela vyhnout a volí moderní gastronomii, možnosti jsou téměř neomezené. Některé svatby mají dokonce jídlo jako téma. Zařizujeme stánky podobně jako na festivalech, stánek s kávou, stánek s čajem, jinde se dělají palačinky, pánské koutky s whisky a doutníky, sýrové bary, salámové bary, vše se dekoruje. Někdo chce i speciality v podobě molekulárních barů nebo live cooking – a není to jen odřezávání pražské šunky z kýty. Svatba je dnes o zážitcích, ne jen obřad a pak jídlo, tanec a alkohol.

A co květiny? I ty podléhají módě?

Záleží na měsíci, které jsou zrovna v tu dobu k dispozici. V oblibě jsou luční kytky. Někdo žádá květiny vypěstované v České republice.

Předpokládám, že už je na ústupu trend kýčovitých fotek.

Myslíte ruce s prstýnky na kytici, pohledy do očí na palouku pod stromem a podobně? Někteří svatebčané to mají stále rádi, ale... 

...CELÝ ROZHOVOR NAJDETE V ÚNOROVÉ MARIANNE!

únorová

 

Svatba Marianne

Eva Keilwerth a její svatební agentura WHITE AGENCY bude organizovat svatbu vítězů naší soutěže SVATBA MARIANNE

Do 1.3. 2018 se můžete přihlásit a vyhrát pohádkovou svatbu. Více na svatba.marianne.cz!