Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

"Češi a Slováci už nesnídají rohlíky s máslem, dají si radši zdravou kaši nebo avokádo," říká MioMatka Zuzana Čačková

Pohádku Hrnečku, vař! známe všichni a někdy bychom si přáli, aby se večeře skutečně mohla jako zázrakem uvařit sama. Simona Vargová, Alice Reháková a Zuzana Čačková tento zázrak tak trochu splnily. Přišly s přístrojem jménem MioMat, který do 25 minut z ingrediencí samostatně připraví krémovou polévku, zdravé smoothie nebo rostlinné mléko. My vám přinášíme rozhovor s jednou z "MioMatek" Zuzanou nejen o tomto pomocníkovi.

Eliška Vrbová | 19. 11. 2018

S MioMatem jste začínaly v Chile, pak jste se dostaly i na slovenský trh, jak se mu daří v Česku?

V Česku jsme začaly o MioMatu zatím jen pomalu šířit zprávy, aby lidé zjistili, co to vlastně je, jaké má výhody a jak ulehčuje život hlavně ženám, které tráví hodně času vařením. Takže povědomí u českých sousedů o tom, že MioMat existuje, zatím jen budujeme. Dostáváme ale už pozitivní ohlasy od zákazníků, což nás velmi těší, a věříme, že čím dál tím víc lidí objeví výhody tohoto pomocníka.

Je podle vás MioMat budoucností většiny kuchyní i v souvislosti s velkým pracovním vytížením mnoha žen?

To bychom byly rády, kdyby se MioMat stal součástí většiny domácností, ulehčoval život ženám a zároveň vařil zdravě a chutně jídla pro domácí strávníky bez námahy. Je to ale skutečně tak, že kdo jednou jeho výhody objeví, jen těžko se jich vzdává. Zákazníci nám sami píšou své zkušenosti a my, MioMatky, přesně víme, o čem mluví.

Jak vnímáte přechod mnoha lidí k raw, veganské či vegetariánské stravě? Myslíte, že se jedná o krátkodobý trend nebo je tato cesta ve stravování nevyhnutelná pro lidstvo obecně?

Trendy se vyvíjí a mění a nás těší, že se v současnosti lidé více vrací k přírodním produktům. Počet obchodů se zdravou stravou roste, lidé objevují suroviny, které tu už před mnoha lety byly, a zařazují je zpátky do svých jídelníčků. Mnohem víc se díváme na kvalitu toho, co jíme, ať už to jsou živočišné nebo rostlinné produkty. Já osobně preferuji rostlinnou stravu, vždycky mi chutnala víc než maso. Ale všeobecně bych řekla, že je třeba vše brát s mírou a jídelníček mít vyvážený.

Sledujete v posledních letech nějaký pokrok ve vaření a stravování u Čechů a Slováků?

Myslím, že ještě nedávno byly klasikou snídaně typu bílé rohlíky s máslem a džemem, případně chleba se šunkou, k obědu vařené brambory a plátek masa a k večeři něco podobného. Teď mám pocit, že lidé vaří mnohem pestřeji a zdravěji. Také u našich fanoušků na Facebooku vidíme, že například snídaně se v některých rodinách podstatně změnily a jsou servírované různé teplé kaše s ovocem a oříšky, případně avokádo s chlebem a podobně.

Nejnovější výzkumy ukazují, že Češi jsou jedním z nejobéznějších národů vůbec. Blýská se díky projektům, jako je MioMat, na lepší zítřky?

Určitě, MioMat uvaří raz dva k večeři teplou zeleninovou polévku bez mouky a mléka, po které se vůbec nepřibírá.

Mají na naše stravování vliv i sociální sítě?

To je bez debaty. I já odtamtud čerpám inspiraci, když jde o rychlý a nápaditý zdravý recept.

Nemůže se kvůli podobným inovacím, jako je MioMat, vytratit skutečné kuchařské umění? Nebudou lidé stále více spoléhat na automatické přístroje?

MioMat sice je vynikající pomocník, bez kterého si život v kuchyni už neumím představit, ale zase být jenom na mixované stravě nejde. Určitě každý potřebuje sem tam pro změnu i jídlo, které se musí normálně kousat.

Kromě MioMatu máte ještě další produkt, a to láhev na vodu FLASKA. Myslíte, že se lidé postupně naučí nosit si všude s sebou vlastní znovupoužitelné nádobí?

Lidé podle mě stále více cítí potřebu mít svoje vlastní věci a nosit si je s sebou místo jednorázových lahví nebo kelímků, které produkují nikdy nekončící odpad.

Jak se díváte na všeobecnou hrozbu hromadění plastového odpadu? Mají projekty, jako je FLASKA a MioMat v tomto boji proti plastům pomoct?

Na vlastní oči jsme viděli, jak vypadají pláže, kam chodí domácí v Asii, a je to skutečně hrozivé, kolik se tam nachází plastových obalů. A to je jen část toho problému. Proto doufáme, že MioMat i FLASKA svým používáním přispívají k tomu, že se nebude pít voda z plastových lahví a jíst jednorázová večeře z fast foodu servírovaná v plastovém obalu, ale radši teplá polévka z MioMatu.

Plánujete MioMat nějakým způsobem inovovat? Ptají se dosavadní zákazníci například po nějakých dalších funkcích či komponentech?

Máme různé nápady a čas ukáže, jestli se nám podaří je zrealizovat. Zákazníci se hlavně ptají po menším objemu MioMatu, kvůli tomu, že mají malé děti, které začínají s příkrmy, a chtějí jim vařit vždy čerstvé jídlo z jedné suroviny. Případně máme i druhý požadavek po mnohem větším objemu, když má rodina tři a více dětí.

Pořádáte v souvislosti s MioMatem i nějaké akce, kde se například lidé mohou prakticky dozvědět, jak ho používat a co všechno je v něm možné uvařit?

Máme v plánu představit MioMat i na různých výstavách či akcích v České republice. Chceme ukázat zákazníkům, jak MioMat vypadá naživo, jak to celé funguje a dát jim ochutnat, co všechno dokáže uvařit. Takový typ osvěty je pro nás důležitý. O akcích vždy informujeme na našem Facebooku Můj MioMat.