Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Cestovatelský deník Dominiky B. – Vánoční Bavorsko

Jedna z nejoblíbenějších destinací českých turistů. Bavorsko láká návštěvníky nejen na skvělé pivo a bavorské klobásky, ale taky na romantickou venkovskou krajinu, velkolepé zámky, Alpy a relaxační wellness pobyty. Důvodů, proč navštívit největší spolkovou zemi Německa právě teď, je spousta!

Dominika Bártová | 21. 11. 2018

Už jen třeba kvůli nejkrásnějším vánočním trhům v Norimberku „Christkindlesmarkt“ (30.11. – 24.12.), jejichž kouzelnou atmosféru zažijete v historickém centru města na náměstí Haupmarkt s kulisou kostela Panny Marie a s výhledem na gotický kostel sv. Sebalda. 

jjj

Ochutnáte tu vyhlášené norimberské perníčky “Lebkuchen”, sladkosti, “Bratwursty”, voňavé “Glühwein” a taky si tu koupíte první dárky pro vaše nejbližší. U více než sto osmdesáti stánků s vánočním zbožím si musí vybrat každý. 

Toto jsou další 4 důvody k návštěvě Bavorska

Zámek Neuschwanstein

Asi neznámější zámek v Německu, který nechal postavit Ludvík II. Bavorský v roce 1892 a jímž se inspiroval Walt Disney v animované pohádce Šípková Růženka. Sice se nikdy nezapsal na seznam těch nejlepších architektonických staveb (najdete tu splácané snad všechny historické slohy jak zvenku, tak zevnitř), ale zase si tu budete připadat jako v pohádce. Ostatně kde jaká blogerka touží mít romantickou fotku na Instagramu s tímto turistickým “kýčem”. 

zamek

Na stavbu, jež v 19. století spolkla více než 6 milionů marek, a na níž pracovaly více než tři stovky dělníků, se spotřebovalo neuvěřitelných 465 tun salzburského mramoru, 1 550 tun pískovce a téměř půl milionu cihel. A v případě, že se rozhodnete vystát frontu na vstupenky (denně sem zavítá až 6 tisíc lidí), budete ohromeni luxusem a zdobnými prvky v interiéru. Minimálně královskou ložnicí, na které pracovalo 14 řezbářů více než čtyři roky! 

Königsee

V okolí Berchtesgadenu si budete připadat jako v rakouských Alpách. Možná právě proto tu “vůdce” trávil tolik času. Nemusíte však jezdit zrovna na Orlí hnízdo, stačí, když se po dálnici směr Mnichov vypravíte ke Královskému jezeru, klenotu s křišťálově čistou vodou v samém srdci národního parku. Já si toho sice z poslední návštěvy moc nepamatuji (na fotce s tatínkem z roku 1995), ale za mnou v dáli vidíte výletní lodičku, se kterou se můžete vydat na romantickou zimní projížďku po jednom z nejčistších jezer v zemi. V městečkách a přístavištích najdete řadu obchodů, restaurací a hotelů, kde se můžete ubytovat. 

denik

Garmisch-Partenkirchen, Zugspitze

Právě začala lyžařská sezóna ve vyhlášeném alpském středisku na nejvyšší hoře Německa – Zugspitze (2 962 m n. m.). V kombinaci s ledovcem nabízí arál dohromady na 60 km tratí, což nemá žádné jiné středisko v německých Alpách. Dechberoucí výhledy, modré a červené tratě, které se hodně vinou lesem, jsou tím nejlepším prostředím pro začínající, ale i pokročilé lyžaře. Za jednodenní skipass zaplatíte 47 EUR. 

zug

Wellness Siebenquell

Nabídka lázeňských a wellness pobytů je v Bavorsku obrovská. Čím pečlivěji ale budete vybírat, tím větší je pravděpodobnost, že se do práce vrátíte po víkendu odpočatí a plní sil. Stejně jako já při poslední návštěvě spa & wellness hotelu Siebenquell, který najdete v malém městečku Weißenstadt nedaleko Chebu. 

jj

Resort kromě několika gastronomických zážitků (doporučuji Steakhouse Rotrind) nabízí taky lázeňské a zdravotnické služby, jako jsou masáže, fyzioterapie, turecké vodní koupele hamam, peelingové saunové rituály, kosmetická a beauty ošetření, ale taky třeba možnost relaxování v parní lázni a několika vnitřních a venkovních bazénech. 

hh

Pokud dáváte přednost pobytu na klidném místě s možností výletů do okolí, je pro vás Siebenquelle jako stvořený. V blízkosti hotelu se rozprostírá největší evropský skalní labyrint Luisenburg – monumentální skalní bloky ohraničené jeskyněmi a soutěskami, tvořící jedinečnou přírodní podívanou uprostřed pohoří Smrčin. 

A až tu budete, navštivte kavárnu a výrobnu německých perníčků Leupoldt a taky pivovar Michael v centru Weißenstadtu. Tento dárek z cest se vám bude hodit.