Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zdraví

Charitativní bazar pomůže slaným lidem v jejich boji s cystickou fibrózou

Cystická fibróza je vzácné onemocnění, které nelze zcela vyléčit. Přijďte koncem října na Charitativní bazar dámského oblečení a doplňků a podpořte “slané lidi” v jejich nikdy nekončícím boji s touto zákeřnou chorobou.

Promotion | 3. 10. 2017

Cystická fibróza je geneticky podmíněné vzácné onemocnění, které lze léčit, ale nikdy zcela vyléčit. Projevuje se opakovanými infekcemi dýchacích cest, které postupně způsobují poškození plic. Nemocní také špatně tráví potravu, protože jim nefunguje správně slinivka břišní, vylučující trávící enzymy. Častou komplikací je cukrovka, cirhóza jater, osteoporóza a další. CF také způsobuje neplodnost u mužů. U žen s CF závisí plodnost na celkovém zdravotním stavu. Pacienti s CF se dožívají v průměru 29 let.

Pacienti s CF mají až 5 krát slanější pot než zdraví lidé. Proto se jim v závislosti na věku a pohlaví říká Slané děti, Slaní lidé nebo Slané ženy. Pětkrát slanější pot u nich způsobuje právě jejich onemocnění, cystická fibróza.

V České republice se o tyto pacienty kromě lékařů v centrech cystické fibrózy stará občanské sdružení Klub nemocných cystickou fibrózou.  Klub poskytuje sociální služby a psychologickou podporu. Přispívá nemocným na zdravotnické pomůcky a na ozdravné pobyty. Pro specializovaná pracoviště, tzv. CF centra, zajišťuje přístroje a vybavení. Chrání zájmy nemocných, pořádá benefiční akce a vede veřejnou sbírku.

Nejbližší akcí, na které můžete nemocné s CF podpořit, bude Charitativní bazar dámského oblečení a doplňků, který se bude konat 20. října v prostorech ČSOB Inspirace na pražském Jungmannově náměstí. Těšíme se na Vás!

CF