Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Cheesecake: příběh dortu, na kterém si pochutnávali už starověcí Řekové

Info ikona

Jmenuje se cheesecake [či:zkejk], ale mnozí mu říkají čízký dort, sýrový dort nebo chesekake. Na tyto nelibé přezdívky si pravděpodobně už zvykl, neboť nepatří mezi žádné dortové rychlokvašky.

Mnoho lidí se domnívá, že cheesecake pochází z New Yorku, avšak pravda je taková, že na tomto sladkém dezertu si pochutnávali už starověcí Řekové. Ti ho považovali za velký zdroj energie, a proto se podával při sportovních výkonech. Později ho převzali Římané, kteří ho začali konzumovat v horké variantě. Kolem roku 545 byla vytištěna první kuchařka, která se o dortu zmiňovala, avšak až v 18. století se začal přibližovat podobě, v jaké ho známe dnes. V Americe, kam se dostal díky Evropanům, zažil obrovský boom, a tak v roce 1900 byl cheesecake k dostání snad v každé restauraci.

Z Ameriky se nám vrátil do Evropy, kde začaly experimenty s jeho variantami. Italové si oblíbili sýr riccota, Řekové sýr rizithra nebo feta a Němci tvaroh. Japonci dokonce použili kukuřičný škrob a vaječné bílky. Existuje ale mnoho základních surovin, z kterých lze cheesecake připravit, např. zakysaná smetana. A stejně tak příchutí, které mu dát, např. Oreo sušenky, karamel, burákové máslo či lesní ovoce. 

Cheesecake

Vyzkoušejte cheesecake i vy, a to například podle receptu šéfkuchaře bistro kaváren Mondieu Jozefa Schmidta.

Co budete potřebovat? 

Korpus:

  • 175 g sušenek
  • 500 g másla

Krém:

  • 250 g zakysané smetany
  • 500 g tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 500 g sýru Philadelphia (lze nahradit jiným druhem měkkého sýru)
  • 400 g kozího sýru
  • 2 ks vajíček
  • 200 g cukr krupice
  • 20 g vanilkového cukru
  • 50 g hladké mouky

Jaký je postup?

Korpus: Rozmixujeme sušenky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Prsty nebo lžící vtlačíme vzniklou hmotu po celém dnu dortové formy.

Krém: Asi 2 - 3 min šleháme vajíčka s vanilkovým a krupicovým cukrem a hladkou moukou, přidáme zakysanou smetanu, tvaroh, mascarpone, sýr Philadelphia a kozí sýr. Mícháme cca 5 min. Náplň rovnoměrně naneseme do dortové formy na vrstvu sušenek.

Pečení: Cheesecake pečeme na 110 stupňů 1 hod., potom ztlumíme na 95 stupňů a pečeme ještědalších 50 min. Hotový cheesecake necháme zatuhnout v chladu a až poté podáváme.

Máte rádi cheesecake? A jaký sýr při přípravě používáte?