Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Chřestová sezona: Proč podlehnout této zeleninové pochoutce?

Info ikona
Chřest

Chřestové rizoto, chřest s holandskou omáčkou a bramborami nebo chřestový salát s jahodami. Ať už si k dnešnímu obědu vyberete jakýkoliv chod s chřestem, rozhodně nebudete litovat. A litovat nebude ani vaše zdraví.

Vídáme ho na farmářských trzích, dominuje pultům supermarketu a leckdy se objeví na jídelním lístku poblíž restauračního okénka. Chřestová sezona je v plném proudu, a tak nezbývá nic jiného, než tuto lahodnou zeleninu přihodit do nákupního košíku.

Mohlo by se vám líbit

Potěší zaryté dietáře i nemocné

Mnoho lidí se zelenině vyhýbá jako čert kříži. Pokud je vám tento přístup podobný, zkuste u chřestu udělat výjimku. Málokdo totiž ví, že chřest má blahodárné účinky na srdce a krevní oběh. Bez problému si poradí s vysokým krevním tlakem, snižuje hladinu cholesterolu, a také zlepšuje látkovou výměnu. Díky obsahu vitamínu E posiluje imunitní systém a vysoký obsah vlákniny zase napomáhá lepšímu trávení. Zároveň je chřest skvělým zdrojem kyseliny listové, kterou by si měly dopřávat těhotné ženy. Chřest je také ideálním pokrmem pro všechny, kteří si hlídají ručičku váhy. Obsahuje pouze 13 kalorií na 100 gramů.

Bílý vs. zelený

Při výběru chřestu můžeme v českých supermarketech narazit na dvě barevné odrůdy. Rozdíl mezi zelným a bílým chřestem najdeme ve způsobu pěstování. Zatímco bílý chřest roste pod hlínou, a tudíž neprodukuje chlorofyl, zelený chřest je před sklizní vystaven slunečnímu záření. Pravdou zůstává, že rozdíl mezi bílým a zelných chřestem můžeme spatřit také v chuti. Gurmáni se shodují, že bílý chřest je nasládlý a leckdy chutnější, naopak zelený chřest vyniká vyšší nutriční hodnotou a jeho chuť je tzv. „čerstvější“. Výhodou zeleného chřestu je také fakt, že ho nemusíte loupat. Pouze stačí odlomit dřevěnou špičku. Nutno podotknout, že v zahraničí se můžete setkat také s fialovým chřestem, který je sladší než jeho zelení a bílí kolegové.

Během chřestové sezony by se vám nemělo stát, že narazíte na chřest, který má už nejlepší chvilky života za sebou. I tak je ale dobré vědět, jak poznat čerstvý chřest. Především se při výběru zaměřte na to, zda je chřest ohebný. Pokud budete mít pocit, že by při ohýbání mohl prasknout, pak v ruce držíte čerstvý kousek, který bez problému můžete použít v kuchyni.

Info ikona
Chřest

Jak chřest připravit?

Příprava chřestu je poměrně jednoduchá, a tak můžou delikátní chřestové menu vykouzlit i lidé, kterým vařečka neříká pane. V řadě je důležité chřest tepelně upravit. Nic nebrání tomu, abyste ho uvařili ve vroucí vodě, případně chřest upekli nebo připravili na páře. Dále už záleží pouze na vašich chuťových pohárcích. Například Francouzi nedají dopustit na chřest podávaný s holandskou či smetanovou omáčkou. Výborný chřest připravíte také na másle nebo se salátovou zálivkou zvanou vinaigrette. V rámci grilovací sezony zase můžete chřest zabalit do slaniny a mírně ho ogrilovat na ohni. Návštěva jistě ocení chřestový quiche, který se hodí ke svačině. 

Chcete se při přípravě chřestu doopravdy blýsknout? Pak nezapomeňte do vroucí vody přisypat trošku cukru. Právě cukr uvolňuje chřestové aroma, a zároveň zabraňuje tomu, aby chřest při vaří zhořkl. Kuchaři radí, abyste si připravily směs cukru a soli v poměru přibližně 2:1. To znamená, že pokud do vařící vody dáte špetku soli, měli byste přidat lžičku cukru. Uvidíte, že cukr pozvedne váš chřestový chod o úroveň výše.

Mohlo by se vám líbit