Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Cihlová galerie nad vanou

Nejbolavějším místem rodinného domu fotografa Honzy byla příliš velká, studená a nepraktická koupelna. Rekonstrukce tedy začala stavbou cihlové zdi, která ji zmenšila a zároveň vnesla osobitý styl.

Redakce Marianne | 14. 11. 2012

Interiérová designérka: Bára Fišerová

Nákupní košík

ROZPOČET: 100 000 Kč

Sanita: 24 253 Kč
Mozaika a dlažba: 17 874 Kč
Stavební práce: 73 350 Kč
Nábytek a osvětlení: 12 600 Kč
Textil: 5 420 Kč
Celkem: 128 600 Kč

Doplňky a dekorace
Dekorace celkem: 17 278 Kč

PROMĚNA + DEKORACE: 145 355 Kč

Vše o prostoru

Místnost v nepodsklepeném přízemí rodinného domu sousedila s koncem chodby. Zmenšením koupelny vznikl ještě prostor pro dětský pokoj.

V čem byl problém

Dvacetimetrová koupelna měla nefunkční plastové okno, studenou dlažbu, příliš malý bojler a nedostačující radiátor. Byla tu studená voda a zima.

Naše řešení

Koupelna dostala kvalitní okno, příčka z pálených cihel prostor zmenšila, na zemi je nová izolace a pod břidlicovou dlažbou je podlahové topení.

Výsledný efekt

V koupelně je teď krásné teplo, a přestože je výrazně menší, zbylo tu stále dost místa jak na vanu, tak na sprchový kout a dvojumyvadlo.


Studená koupelna je jako studená plotna – nikoho nebaví a nepřitahuje. Fotograf Honza Branč si s rodinou pořídil venkovský domek právě s takovým pechfóglem. Chvíli se všichni snažili to nějak vydržet – při koupání například zapínali ještě jeden přídavný radiátor navíc, ale moc to nepomohlo. Kromě toho tu byl tak malý bojler, že teplá voda stačila sotva pro jednoho a druhý člen rodiny už dostal k dispozici doslova studenou sprchu.

„Společné zoufalství nás kupodivu stmelilo, a tak jsme vymysleli novou rodinnou hru – často jsme se při představě koupání v naší koupelně tak otřásli hrůzou, že jsme radši nastoupili do auta a odjeli se hromadně vysprchovat do plaveckého bazénu,“ popisuje Honza. „Věděli jsme, že musíme přežít zimu, a já slíbil, že na jaře začnu bourat a zároveň stavět,“ dodává ještě Honza, který tak měl dost času s naší designérkou Bárou naplánovat novou dispozici, vyladit všechny detaily a pečlivě vybrat nejvhodnější sanitu, baterie a doplňky.

Začalo se stavbou cihlové zdi, která zbytečně velkou koupelnu zmenšila, a výměnou nefunkčního okna za nové, tepelněizolační dřevěné okno, které má dělené tabulky, takže zachovává styl domu. Zasvé vzala i původní podlaha, kterou mohli vykopat tak hluboko, jak chtěli, protože v těchto místech není dům podsklepený. Tím vznikla možnost položit tu nové, kvalitní izolace a podlahové topení. Díky tomu, že se mohlo kopat do hloubky a nehrozilo zbytečné zvýšení podlahy, může tu být podlahové topení na vodu, které je levnější než elektrické rohože. Má vlastní topný okruh, nezávislý na radiátorech. Teď už se na původní litinový radiátor nikdo nezlobí – jednak má k vytápění menší plochu, jednak mu stačí jen sekundovat permanentně teplé podlaze.

„Dlažba z přírodní břidlice v nás vyvolává dojem, jako bychom chodili po sluncem vyhřátých skalách,“ dodává ještě Honza. I když se prostor zmenšil, rodina teď má větší luxus – nejen že je tu vana, ale hned u dveří se našlo zákoutí i pro sprchový kout, oddělený příčkou z ytongu, a vešel se sem i klozet. S rekonstrukcí koupelny se svezly i další prostory. Tím, že Honza koupelnu zmenšil pomocí cihlové stěny, vznikl v sousední chodbě končící oknem tak velký prostor, že se tu najednou dal vybudovat pokoj pro staršího syna. „Cihly kladené ve zdi kolmo přesahují jak do koupelny, tak do dětského pokoje, a David si na výstupky taky vystavuje své oblíbené objekty, máme tak vlastně oboustrannou galerii,“ usmívá se Honza.

Řekli o proměně

Designérka Bára Fišerová: „Koupelna zůstala i po přepažení poměrně prostorná, takže jsme uvažovali o tom, že by tu mohla být volně stojící vana, třeba na stylových nohách. Při obcházení obchodů jsme několik typů našli, ale když jsme si do nich lehli, ukázalo se, že vlastně vůbec nejsou tak pohodlné jako klasická vana. Nakonec jsme s Honzou došli k názoru, že pokud nemáme k dispozici přímo starý originál, působila by nová nápodoba spíš jako kýč, a od tohoto plánu jsme upustili.“

Jan Branč: „To, že jednou někdy někde postavím cihlovou zeď, jsem tušil už dávno. Jinak bych přece už dlouhá léta neschraňoval na chalupě ve stodole staré krásné cihly, na které jsem občas někde narazil. Některé mají dokonce vyražená loga nebo čísla, jiné mají zajímavou barvu. Když se konečně našla příležitost zeď postavit, bylo jasné, že ji žádnému zedníkovi nesvěřím, a hrál jsem si s ní sám. Určitě to trvalo déle, než by stavěl profesionál, ale takhle z ní mám opravdu radost. Je barevně zkombinovaná přesně tak, jak jsem chtěl.“

Jak na to

  • Ve správné koupelně by mělo být příjemné teplo, jinak nemůže plnit svou hlavní funkci. Pokud to tak není, hledejte řešení. Jestliže je koupelna v domě, pak začněte od tepelných izolací. Vyměňte nefunkční okna za kvalitní (například eurookna s trojsklem mají koeficient tepelné prostupnosti 1,1). Položte podlahové topení, instalujte topný žebřík apod.
  • Pokud chcete mít v koupelně toaletu, je to praktické, ale v bytě větším než 2 + 1, nebo dokonce v domě by to nemělo být jediné WC.

Kde jsme nakupovali

  • Sanita a baterie Umyvadlo i s podnožím jsme si vybrali v Ikea, vanu a baterii v obchodě Kvelb Praha.
  • Dlažba a mozaika Pokud se vám podaří vybrat z nabídky hobbymarketů, máte jistotu, že pořídíte v příznivém poměru kvalita/cena. Tady se to s dlažbou z přírodní břidlice podařilo v Bauhausu. Mozaika je z internetového obchodu www.sanita.cz a malé květinové dlaždice, které ji ozvláštňují, získal Honza z jednoho přestavovaného starého domu.
Cihlová galerie nad vanou