Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Čistá koupelna bez větší námahy? Jde to!

Čas je vzácný, tak proč ho trávit údržbou a úklidem? Práci si můžete usnadnit, stačí mít po ruce ty správné prostředky. Nejefektivnější metodou je v dnešní době ošetření povrchů nanočásticemi. Znít to může trochu jako sci-fi, ale je to dostupná realita, která ušetří několik hodin času měsíčně. Stačí jednou ošetřit a pak už jen měsíce otíráte prach a šmouhy vlhkým hadříkem. Bez další chemie.

Redakce Marianne | 12. 09. 2016

Nanočástice usnadní úklid

Možná jste se nich slyšeli ve škole v hodinách fyziky a zdály se vám velmi vzdálené, dnes je můžeme běžně využít i v domácnosti. Nanotechnologie usnadňují úklid koupelny i dalších prostor v bytě. Nevěříte? Technologie jdou neustále kupředu, vyvíjejí se a zpřístupňují k širokému využití nejen firem. Skvělým příkladem je čištění skla a keramiky v domácnosti.

Co jsou to ty nanotechnologie?

Určitě je na místě nejdříve si ujasnit, co to nanotechnologie jsou. „Nano“ znamená v řečtině „malý“, ve fyzice jde o miliardtinu metru, tedy 10⁹. Nanotechnologie cíleně manipulují s částicemi a vznikají látky neobvyklých vlastností a nové materiály. Tato vědní disciplína zasahuje do chemie, fyziky, robotiky a molekulární biologie. Výzkum byl převeden do praxe a vzniklo několik nových odvětví, mezi nimi i chemická nanotechnologie, zabývající se tvorbou aktivních povrchů.

Údržba koupelny snazší o 75 %

Čištění koupelny a WC zabírá spoustu času, je úmorné, spotřebujete spoustu chemických prostředků a úklid nebere konce. Jde to ale i bez nepříjemných procesů, během kterých si ničíte ruce, bolí vás záda a zapotíte se víc než v tělocvičně. Není lepší zajít místo úklidu zajít na skleničku, na jógu nebo si přečíst knížku? Samozřejmě, udržování koupelny se nikdy zcela nevyhnete, můžete si ale výrazně usnadnit život  zredukovat čas úklidu až o 75 %. A jak to všechno funguje? Nano ochrana skla a keramiky NanoConcept vytvoří na povrchu neviditelný film z nanočástic, zbavíte se tak jednoduše vodního kamene, otisků prstů a veškerých šmouh.

Úklid pouze vlhkým hadříkem bez chemie

Po ošetření koupelny nano výrobky vám k úklidu vystačí pouze navlhčený hadřík. Výrobce garantuje trvanlivost ochrany jeden rok. Úklid se nám nevyhne úplně, ale značně se zredukuje, co se týká času i potřebných úkonů. Úmorné drhnutí bude u konce, zbude vám více času na jiné věci, například na relaxaci v čisté koupelně. Navíc si nešetříte jen námahu, ale šetříte i přírodu snížením čistících chemických prostředků na naprosté minimum.

Koupelnu ochrání neviditelný nanofilm

Jak využití prostředků na bázi nanočástic funguje v praktickém životě? Pořídíte si speciální roztok určený na zvolené plochy, konkrétně pro koupelnu již zmíněnou Nano ochranu skla a keramiky. Jde o prevenci, nikoliv čistící prostředek. Plochu předem dokonale vyčistíme a odmastíme přibalenými prostředky, následně aplikujeme ochranný vrstvu podle návodu. Ochranná vrstva na skleněném nebo keramickém povrchu nejde vidět, nezmění se vzhled. Po dobu minimálně 12 měsíců ale bude na povrchu ochranný film, který odpuzuje nečistoty a vodu. Kapky se vytvarují do kuliček a stečou ihned pryč, nestihne vzniknout vodní kámen, neusadí se špína, zároveň ale není povrch neprodyšně uzavřen.

Efekt lotosového květu

Nano přípravky fungují na principu efektu lotosového květu. Lotos je vodní rostlinou, podobnou leknínu, roste z bahna a vyskytuje se ve stojatých vodách. Jeho květy plovoucí na hladině jsou přesto skvostně čisté. Jak je to možné? Okvětní lístky jsou pokryty neviditelnými nano hrbolky, které mezi sebe nevpustí žádnou špínu ani kapky vody, zůstávají čisté a suché dokonce i v dešti. To samozřejmě zaujalo i vědce a pokusili se tento „samočistící efekt“ napodobit a převést do praxe. Časem se to opravdu podařilo.

Moderní boj s bakteriemi

Prostředky na bázi nanočástic neodpuzují jen vodu a špínu, ale také mikroorganismy. Jsou silně antibakteriální. Po koupelně už nebudete muset pravidelně běhat s chlorovými prostředky a ošetřovat každý kout, zredukuje se přirozeně výskyt mikrobů a vy můžete být klidnější.

Německá kvalita ve vaší domácnosti

Na ošetření povrchů v koupelně nebo kuchyni se můžete vrhnout hned po zakoupení vhodných prostředků. Sehnat se dá celý set výrobků na bázi nanotechnologií německým s certifikátem kvality TÜV. Využití je ve všech částech domu i v exteriéru. Na výběr je nejen nano ochrana skla a keramiky, ale i plastů, oblečení nebo povrchů v autě. Pokud se necítíte nebo nechcete ošetřit koupelnu nanopřípravky vlastními silami, můžete využít odborné pomoci od specializované firmy, která aplikaci provede za vás, a máte jistotu, že ochranný efekt bude dlouhodobý. Zvládnout to ale můžete i sami.