Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Citronová voda: šest dobrých důvodů, proč ji pít

Aprílové počasí může přinést nejen nachlazení a alergickou rýmu, ale také typickou jarní únavu. I s tím se dá ale bojovat! Zkuste každé ráno vypít sklenici vody s vymačkaným citronem – rozdíl pocítíte hned první den.

Redakce Marianne | 11. 04. 2014

lemon-lime-water


1. Pomoc imunitě

Citrusy obsahují důležitý vitamin C, který je dobrý pro imunitní systém. Je však dobré udržovat si hladinu tohoto vitaminu přirozeně a zbytečně neužívat potravinové doplňky. Citron v sobě navíc obsahuje antimikrobiální látky, které jsou skvělým pomocníkem proti chřipce a nachlazení.

2. Udrží tělo v rovnováze

Díky obsahu kyseliny citronové a askorbové můžete navodit ve svém těle dokonalou rovnováhu. Když pracuje náš metabolismus, může docházet k překyselení žaludku, které vyvolává nepříjemné pocity v břiše. Citron však napomůže tomu, že k ničemu takovému nedojde, a zachová přirozenou rovnováhu v těle, ať sníte cokoli.

3. Zažene pocit hladu

Po vypití citronové vody se budete cítit dokonale zasyceni. Speciální pektinová vlákna obsažená v citronu zahánějí pocity hladu a udržují vás v domnění, že jste najedení, aniž byste se museli přejídat. Vlákna také pomáhají při samotném trávení, ničí škodliviny, které některá jídla obsahují. Načerpáte tedy energii pouze ze zdravých složek svého jídla.

4. Detoxikace těla

Po zimě se hodí vyčištění těla a citronový džus vám v tomhle ohledu dobře poslouží. Zvyšuje totiž potřebu vylučování tekutin. A čím více vody vyloučíte, tím lépe pro vaše tělo. Odplaví se vám z organismu všechny nežádoucí látky a vy se budete cítit jako po úspěšné regeneraci.

5. Nastartuje váš den

Všechny výše uvedené body nahrávají tomuto. Když si každé ráno dopřejete osvěžující nápoj, budete se cítit dokonale svěží a plní života po celý den, i kdyby byl sebenáročnější.

6. Spaluje tuky

Pokud zapojíte citron do své stravy, ať už v podobě pití, nebo při přípravě jídla, zrychlíte tím metabolismus až o 33 %, a spálíte tak více tuků. Takže až si ráno půjdete zacvičit, rozhodně si nezapomeňte s sebou přibalit lahev s citronovou vodou.