Jedete na výlet a nechcete spoléhat na to, co koupíte na benzince nebo co nabídnou restaurace, které neznáte? Lepší je udělat si vlastní burgery, připomínají arabský falafel.

Zachutnají i masožroutům, přestože žádné maso nepoužijeme. Navíc jsou lehké a se spoustou luštěniny a zeleniny.

Co budeme potřebovat

  • 750 g mrkve, oloupané a nastrouhané
  • 410g konzerva cizrny, scezené a propláchnuté
  • 1 malá cibule, nakrájená nahrubo
  • 3 lžíce pasty tahini (prodávají supermarkety v cizokrajných koutcích, orientální obchody a zdravé výživy)
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 vejce
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 100 g rozmixovaného celozrnného toustového chleba
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 6 burgerových housek nebo jiného vhodného pečiva
  • rukola
  • plátky červené cibule
  • plátky avokáda a sladká chilli omáčka k podávání
  • strouhaná kůra z 1 biocitronu + 1 lžička citronové šťávy
  • 3 lžíce sezamových semínek

cizrna

Jak na to

V kuchyňském robotu rozmixujte třetinu mrkve, cizrnu, cibuli, 2 lžíce tahini, římský kmín a vejce. Vše dejte do mísy. V pánvi na lžíci oleje opékejte zbylou mrkev 8–10 minut doměkka a dozlatova. Mrkev z pánve přimíchejte spolu s toustovým chlebem, citronovou kůrou a sezamem do cizrnové směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a zformujte 6 burgerů. Zakryjte a dejte do chladničky.
Promíchejte jogurt se zbylou pastou tahini, citronovou šťávou, osolte, opepřete a rovněž dejte chladit. Rozehřejte gril a potřete ho olejem. Grilujte burgery 5 minut po každé straně dozlatova a dokřupava. Mezitím opečte i housky a na spodní půlky rozetřete jogurtovou omáčku, poklaďte plátky avokáda, na to dejte burger a pak cibuli a rukolu. Nakonec pokapejte sladkou chilli omáčkou a přiklopte vrchním dílem housky.

Doba přípravy: 30 minut

Grilování: 10 minut

pro 6 lidí

Další zajímavé recepty na www.apetitonline.cz