Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Co u nás žen muži hledají?

Muž miluje, když o ženu může usilovat a když o ni může pečovat a chránit ji. A od ní potřebuje, aby mu dodávala energii a aby ho inspirovala. To ovšem, milé dámy, znamená vše ostatní než makat a dřít. Žena, která vše zvládne sama, se vším si poradí, vše zařídí... už nedává muži prostor pro jeho aktivitu a úsilí. A tím přestává být atraktivní!

Redakce Marianne | 11. 02. 2013

Vzpomínám, jak na jednom ze seminářů pro ženy sdílela jedna z účastnic bolestivý příběh svého manželství. Chtěla svému muži ulehčit, a tak si se vším poradila sama. Obstarala vše od dětí po technické věci v domácnosti. Nechtěla svého muže, který má tak náročnou práci, zatěžovat. On si – zřejmě z dlouhé chvíle – našel jinou ženu, milenku, kterou mohl hýčkat a opečovávat. A naplňovat její četné potřeby. Tato druhá žena dávala v řadě situací najevo křehkost a bezradnost, a jeho síla a energie stoupaly spolu s tím, jak se o ni mohl starat, zachraňovat a chránit ji.

Příkazy nefungují, zkuste vyjádřit pocity

Co je však podstatné, když budete komunikovat s mužem. Neobracejte se na něj s příkazy typu ‚jdi tam!‘ ‚udělej prosím to a to‘. Ale vyjadřujte své pocity. Tedy ‚je mi zima‘ místo ‚zatop prosím‘. Nebo ‚jsem moc unavená‘ namísto ‚pojďme už domů‘. Nechte svého muže, ať sám přijde na to, co má udělat. Díky tomu se bude cítit silný a potřebný, ne slabý a neschopný. Protože když mu dáváte jasná direktiva, jste to vy, kdo ve vztahu přebírá mužskou roli.

Pravidlo je přitom velmi jednoduché. Sledujte, jak se cítíte, a vyjadřujte to. Nejen slovy, ale i celým tělem, tónem hlasu. Dovolte svému muži, ať se o vás může postarat. Když ho necháte být vaším rytířem, bude vás milovat o to víc!

A navíc díky tomu umožníte, aby to mezi vámi stále jiskřilo. Když z vás prýští ženskost, můžete vedle sebe mít silného muže. Čím více jste ženou a váš muž mužem, tím více mezi sebou máte polarity. Tedy jiskry a napětí.

Jak to bude jiskřit i po letech?

Mezi dlouhodobými partnery často dochází k tzv. depolarizaci právě z důvodů, kdy se žena chopí mnoha věcí a ‚ztuhne‘ do mužské energie. To jejího muže oslabuje, bere mu to sílu a životní směr. Díky tomu se ona napne ještě víc, emočně i fyzicky ztvrdne a zostří se. A to jeho vede k ještě větší měkkosti a ústupu. Štastný není ani jeden.

Jedním z klíčů, aby to mezi vámi jiskřilo i po letech, je právě udržování polarity. Ponechte si a rozvíjejte svou ženskost:

  • Dělejte věci, které jsou vám příjemné a přinášejí vám tělesné i duševní potěšení.
  • Nedávejte příkazy, ale vyjadřujte své pocity – a nechte na muži, ať najde ‚řešení‘. I za tu cenu, že budete muset chvíli počkat. Nebo že vám některé řešení nebude zcela po chuti! Ale dodat svému muži sílu se vám z vyššího pohledu mnohonásobně vyplatí.
  • Setkávejte se s kamarádkami, se kterými vám je opravdu dobře. Sdílejte s nimi své zkušenosti. Většina mužných mužů nemá ráda dlouhé vyprávění detailů o tom, co, kdo, kde a s kým. Na to jsou kamarádky.

Pamatujte si, že každého muže přitahuje především šťastná žena. Když jste nespokojená, bere to partner i jako svou porážku a chybu, osobní selhání. Starejte se tedy o své blaho a potěšení, s ním i bez něj. A váš společný život bude plný radosti i vášně!

 

Mgr. Denisa Palečková, CSB, je učitelka v oblasti partnerských vztahů, vědomé sexuality a celostních masáží. Vystudovala sociologii na Karlově univerzitě a v Německu a sexuologickou práci s tělem na Institutu pro pokročilá studia o lidské sexualitě (IASHS) v USA. Je certifikovanou lektorkou Sexological Bodywork a společně s Richardem Vojíkem zakladatelkou této profese v ČR. Je známá především díky sestavení celostní smyslné masáže, která se u nás rychle rozšířila pod názvem tantrická masáž.