Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Co vidí celebrity na makrobiotice

Není pochyb, že Madonna nebo Gwyneth Paltrow mají skutečně skvělé postavy, které vypadají dobře i na fotkách, přestože ty, jak známo, kila přidávají. Mít postavu jako hvězda přijde někomu vzdálené, ale věřte, nikdo ji nemá zadarmo. Získáte ji za cenu toho, že nad každým aspektem svého života berete vlastní zodpovědnost.

Redakce Marianne | 30. 05. 2013

Dobrý pocit ze sebe, ze svého života, hodně energie na všechny povinnosti a koníčky – za tím vším hledejte zdravý životní styl. Přitom není tak samozřejmé si ho udržet. Kde začít? Už snad nikdo nebude zpochybňovat, že správná strava může být tím kouzlem, které nahodí spadlý řetěz vašeho pomyslného kola života. Kvalitní a vyhovující jídelníček nejednomu vyřešil vleklé zdravotní problémy, pomohl zlepšit postavu a přinesl víc optimismu. Makrobiotika ale není jen strava!

Držet dietu nestačí

Přitom na talíři vypadá makrobiotika velmi lákavě. Pokaždé, když jím u své kamarádky, která se svou rodinou tuto stravu připravuje, je talíř plný různých hromádek a dohromady tvoří celkem pestrou barevnou a chuťovou skladbu. Předsudky, že se jedná o nudná jídla bez chuti, nejsou na místě.

Zuzana Terešová se věnuje makrobiotice už několik let a sympatické na ní je to, že opravdu není fanatik. Pořádá kurzy vaření a semináře, a jak sama říká, není jejím cílem lidi předělávat, ale ukazovat možnosti. „Nemá smysl se srovnávat s druhými. Každý je jiný a každý má postižené jiné orgány, tedy i jeho cesta bude individuální. To podstatné, co při zásadní změně stravy a způsobu života potřebujete, je trpělivost a být laskavý sám k sobě.“

Depositphotos_7592194_s

Makrobiotika je nejen dietní režim, ale ucelený životní styl založený na vzájemném působení dvou základních energií jin a jang, který upozorňuje na příčiny a důsledky, pokud jsou tyto energie v nerovnováze. I potraviny mají buď jinovou, nebo jangovou energii, kterou musíme na talíři dát do rovnováhy. „Makrobiotika podporuje stejnou měrou duchovní práci na sobě samém, stravu, meditaci, pohyb a dechová cvičení, a to vše nám pomáhá udržet si či obnovit naše zdraví. K nastolení rovnováhy a harmonie využívá energie v nás a kolem nás, a to včetně energie jídla a jednotlivých technologií při jeho zpracování,“ říká Zuzana Terešová.

Začněte už dnes

Že tomu zatím moc nerozumíte? Informací, co je vůbec makrobiotika, je skutečně mnoho. Ne nadarmo se studuje několik let a to, že jíte makrobioticky, neznamená všechno. Pro začátek se vyhýbejte chemicky upravenému jídlu a čtěte si, zda jsou v potravinách přísady. Pozor na to, co jíte v restauracích. Tam velmi často připravují jídla z polotovarů!

A jaké jsou zásady na zavedení makrobiotiky do vašich kuchyní? Je jich mnoho, ale pro začátek bude dobré začít jen s některými. Omezte jednoduché cukry tím, že budete sladit obilnými slady. Pečivo z bílé mouky nahraďte žitnými potravinami (nejlépe je ale vynechat i ty), vyhněte se mléku a mléčným výrobkům, vajíčkům a masu. Místo běžného masa zařaďte ryby. Dávejte pozor na kyselotvorné potraviny, což jsou vlastně všechny kromě zeleniny, některého druhu ovoce a třeba čaje bancha.

Věnujte se žvýkání. Každé sousto přežvýkejte minimálně padesátkrát. Ve slinách jsou enzymy potřebné pro trávení, které se nikde jinde v trávicím traktu již nevyskytují,“ vysvětluje Zuzana Terešová. Ideální je zařadit do svého jídelníčku obiloviny a luštěniny. Luštěniny před zpracováním namočte a pak je vařte s kouskem řasy, případně s nějakou bylinkou pro lepší stravitelnost (tymián, yzop, saturejka, majoránka). A myslete na to, že každé jídlo by se mělo skládat třetinou ze zeleniny, a to tepelně upravené, kvašené (pickles) i syrové.

Možná se vám nepodaří hned všechny tyto zásady dodržet, ale i kdybyste měla začít u jedné, určitě se to neztratí. Stačí na ně jen myslet, a možná že i těchto pár změn vás namotivuje k dalším.

Více najdete na www.macrobios.cz nebo na www.duhovykonik.cz
Nakoupit vhodné potraviny můžete na eshopu www.makrobiotika.cz