Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Co víte o výrobě svých bot?

Češi ročně utratí za boty 3 149 Kč. Nejvíc peněz na svou obuv vynaloží Italové, v přepočtu 5 863 Kč za rok. A většina z nás netuší nic o tom, v jakých podmínkách dělníci a dělnice boty šijí či zda nám při jejich nošení nehrozí nějaká zdravotní rizika. I sdělení "made in..." může být mnohdy zavádějící.

Kampaň „Change your Shoes" a její česká odnož „Obuj se do toho" se v rámci obuvnického průmyslu zaměří na porušování lidských i pracovních práv nebo na znečišťování životního prostředí.

V roce 2013 bylo na celém světě vyrobeno více než 22 miliard párů bot. Celkem 87 % světové produkce bot přitom pochází z Asie. Zdaleka největší producentskou zemí je Čína, kde se v roce 2014 vyrobilo přibližně 14,6 miliard párů bot, následuje Indie, Brazílie, Vietnam a Indonésie. Typické jsou zde extrémně nízké mzdy (pouze 2 % z prodejní ceny jednoho páru bot se zaplatí dělníkovi, který boty šil). Lidem v koželužnách hrozí vyšší riziko rakoviny, mají dýchací potíže a trpí onemocněním kůže. Dle bangladéšské nevládní organizace „Society for Environment and Human Development" až 90 % pracovníků koželužen v oblasti Hazaribagh zemře dříve, než dosáhne 50 let.

Z aktuálně zveřejněného průzkumu vyplývá, že až 85 % evropských respondentů by bylo ochotno zaplatit alespoň o trochu více za environmentálně šetrné a sociálně spravedlivě vyrobenou obuv. Překvapivé je, že například v Bulharsku a Chorvatsku by byli za takovou obuv ochotni zaplatit výrazně více než by za ni zaplatili třeba v Nizozemí a Belgii. V České republice by 30 % lidí bylo ochotno zaplatit za své boty až o čtvrtinu více.

 


Více se o problematice výroby bot dozvíte na www.obujsedotoho.cz.

 

Co víte o výrobě svých bot?