Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Čokoládovo-
pomerančový 
crème brûlée


Ochladilo se? Udělejte si radost touto luxusní sladkostí!

Redakce Marianne | 25. 10. 2014

Doba přípravy: 10 minut 

Doba vaření: cca 50 minut

400 ml sladké smetany (33 % tuku)

80 g cukru

1 sáček vanilkového cukru

kůra z 1 pomeranče

100 g hořké čokolády, pokrájené

4 žloutky

3 lžíce třtinového cukru na krustičku

pár tenkých proužků pomerančové kůry na ozdobu

1) Troubu rozpalte na 150 °C. V kastrůlku smíchejte smetanu, cukr, vanilkový cukr a pomerančovou kůru, dejte na sporák a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté vařte na mírném plameni 10 minut. Odstavte z ohně, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí.

2) Žloutky dejte do misky a rozmíchejte je do hladké pěny. Potom pomalu přimíchávejte vychladlou směs smetany a čokolády.

3) Do pekáče postavte formičky, ve kterých budete crème brûlée péct. Do formiček pak rovnoměrně rozdělte směs, do pekáče kolem nich zvenčí opatrně nalijte vodu tak, aby dosahovala zhruba do poloviny formiček.  

4) Dejte do trouby a pečte přibližně 35 minut. Správnou konzistenci ověříte tím, že vyndáte plech – při pohybu by se středy dezertu měly trochu třást. Pak formičky vyndejte z pekáče s vodou, nechte vychladnout a dejte na nejméně tři hodiny (nejdéle dva dny) do ledničky.

5) Před podáváním posypte každý krém dvěma lžičkami třtinového cukru. Ten je nutno zkaramelizovat – máte-li cukrářskou pistoli, je to výhoda, případně můžete použít pistoli horkovzdušnou, která se jinak používá na opalování oken, ale jde to i pod rozpáleným grilem. Jen tam zákusek nenechte déle, než je nutné, krém by se neměl zahřát. Jakmile je na povrchu krustička (trvá to 1–4 minuty), vyndejte, nechte vychladnout a dejte na hodinu odpočinout do lednice.