Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Čokoládový dort

Oslavte jaro něčím, co se rozplyne na jazyku. A protože těsto na dort obsahuje jogurt, přísadu, která uklidňuje nejen trávení, ale i špatné svědomí, zaslouží si v našem čokoládovém království post nejvyšší.

Redakce Marianne | 22. 03. 2014


Doba přípravy: 65 minut

Počet porcí: 8-10

Budete potřebovat:

Na korpus:

  • 115 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády, nasekané na malé kousky

  • 175 g změklého másla

  • 200 g jemného krupicového cukru         

  • 3 ušlehaná vejce

  • 150 ml jogurtu

  • 150 g mouky prosáté s práškem do pečiva (1/2 sáčku)

  • vanilkový cukr


Na polevu a hoblinky:

  • 200 g čokolády na vaření

  • 75 ml smetany ke šlehání

  • 25 g másla

Postup:

1. Troubu předehřejte na 190° (elektrickou) nebo 170° (horkovzdušnou). Otevírací kulatou formu o průměru 23 cm vymastěte a vyložte papírem na pečení. Oddělte 100 g čokolády na hoblinky, zpracujte a vychlaďte ji podle návodu v rámečku.

2. Čokoládu na korpus rozpusťte. Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřete dohladka. Postupně zapracujte vejce. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a jogurt a kovovou lžící nebo stěrkou vmíchejte mouku. Vlijte do formy a pečte cca 25–30 minut, dokud není korpus na dotek pevný. Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce. 

3. Připravte polevu: 100 g čokolády nalámané na kousky spolu s ostatními přísadami rozpusťte jedním z uvedených způsobů a promíchejte. 

4. Vychladlý dort vyjměte z formy, překlopte jej a ze spodku odloupněte papír. Přelijte polevou a ozdobte.

Náš tip:

Nebojte se hoblinek. Čokoládu rozpusťte a pak vlijte do plastové nádobky. Nechte vychladnout a ztuhnout, pak ji vyklopte a škrabkou na brambory loupejte efektní čokoládové hoblinky.