Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

ČTENÁŘSKÝ KLUB MARIANNE: V hlavní roli silné ženské hrdinky

Info ikona
Knihy

Působí křehce, ale uvnitř jsou silné. Některé prožívají „obyčejný“ život, jiné se zuby nehty perou s nepřízní osudu. A když už si myslíte, že je máte prokouknuté, udělají něco, čím vám vyrazí dech. Vybrali jsme pro vás knihy od současných českých autorek, které spojuje jediné – silné ženské hrdinky.

Dubnovou knihou Čtenářského klubu Marianne je novinka Listopád od Aleny Mornštajnové. Příběh, který se odehrává v alternativní přítomností nám ukazuje, jak by to v Československu mohlo vypadat, kdyby komunisté zůstali u moci. A jak už je u Aleny Mornštajnové dobrým zvykem, příběhem provází dvě hrdinky – Maja a Magda. Čekání na knihu Listopád (vyjde 15. dubna!) si můžete zkrátit jinými knihami od českých autorek, které taktéž pracují se silnými ženskými osudy. Zapátrali jsme v našich knihovničkách a vybrali pět titulů, za které bychom dali ruku do ohně.

Mohlo by se vám líbit

Zuzanin dech, Jakuba Katalpa

Zuzana Liebeskindová má sladký život plný dětské radosti, přátelství a cukrových homolí od tatínka cukrovarníka. Bohužel, ráj jménem první republika netrvá věčně, a tak rodina Liebeskindů musí opustit cukrovar a připevnit na své oblečení žlutou hvězdu. Německá okupace leccos změní, ale city, které Zuzana chová ke svým dvěma kamarádům z dětství jsou neměnné. Obzvláště k Janovi cítí silné pouto, které poměrně brzy přeroste v lásku. Ale co Hanuš? I ten Zuzanu miluje a udělal by cokoliv proto, aby dívka byla pouze jeho. A protože zoufalí lidé dělají zoufalé věci, vydává se Hanuš vstříc říšskému úřadu. Udání, které zprvu působí nevinně, se rázem promění v přímou jízdenku do koncentračního tábora. I když je v táboře smrt všudypřítomná, Zuzana cítí naději a v nejhorších okamžicích se zhluboka nadechne. Tak, jak ji učila maminka. 

Info ikona
Zuzanin dech

Vrány, Petra Dvořáková

O křehkém vztahu mezi matkou a dcerou, malých křivdách, které přerůstají do velkého trápení, a především o zranitelné dětské duši vypráví knížka Vrány. Hlavní hrdinka Bára je srdečná dvanáctiletá dívka, která na první pohled žije ve spokojené rodině. Za zavřenými dveřmi domu se ale odehrávají tiché (i hlasité) boje mezi Bárou a její matkou. Co naplat, že Bára je většinou nevinná a málokdy za problém doopravdy může. Útěchu dívka nalézá na kroužku výtvarné výchovy, který vede mladý učitel přezdívaný Frodo. Jediný člověk, který jí rozumí. Jediný člověk, který vidí krásu v jejích obrázcích s vránami. Kéž by šlo odletět všem problémům…

Info ikona
Vrány

Vlaštovka v bublině, Markéta Lukášková

Hlavní hrdinka Barbora leží v nemocnici s diagnózou, která ji připravuje o poslední vzpomínky na minulost, lásku i rodinu. Důkazem, že skutečně žila, jsou hlavně její děti – nejistý Michal a suverénní Magda, která už stihla rozprodat matčin majetek. Díky novému léku se ale Bára pomalu vrací. Přes dvacet let vzdálené zážitky získávají jasnější kontury a současná Bára stojí před odhalením tajemství rozpadu své životní lásky. Příběh, který se odehrává v roce 2045 a v "minulosti", tedy v roce 2018, ukazuje, že napjaté rodinné i přátelské vztahy jsou součástí každé doby.

Info ikona
Vlaštovka v bublině
Mohlo by se vám líbit

Věci, na které nastal čas, Petra Soukupová

Stereotyp a rutina! Dvě slova, která více či méně prostupují dlouholetými vztahy. Své by o tom mohla vyprávět Alice, která sedmnáct let žije po boku Richarda a společně vychovávají pubertálního Káju a jedenáctiletou Lolu. Nemají se špatně, ale zároveň ani nehýří štěstím a spokojeností. Jednoduše žijí „obyčejným“ životem, který by Alice za nic na světě nevyměnila. Jenže pomalu ale jistě se do jejich vztahu vkrádá někdo třetí, někdo, kdo ukáže, co doopravdy znamená slovo láska. Koktej oxytocinu a zamilovanosti je natolik silný a opojný, že je skoro nemožné, aby šlo o pouhou letní aférku. Jak se s novou životní situací Alice popere?

Info ikona
Věci, na které nastal čas

Lada u ledu, Ema Labudová

Sedmnáctiletá Lada trpí anorexií. Nějaký čas trvá, než si rodiče všimnou, že výrazně zhubla. Začnou s domácí léčbou, Lada dokonce na čas skončí v nemocnici, neustále bojuje s odporem k sobě samé. Tahle situace ovlivňuje běžný chod rodiny, touha rodičů ji za každou cenu vyléčit, jakkoli sama nemá pocit, že by byla nemocná, v ní probouzí hlubokou nenávist. Postupně se vzpamatovává, ale postihnou ji psychické problémy. Sledujeme vývoj jejího prvního vztahu, který přeroste v manželství, pozorujeme přerod z dítěte v dospělou ženu, která zůstává nešťastná ve vlastním těle.

Info ikona
Lada u ledu

ČTENÁŘSKÝ KLUB MARIANNE

Vítejte ve Čtenářském klubu Marianne! Jako dubnovou knihu jsme vybrali titul Listopád od Aleny Mornštajnové, který vyjde v nakladatelství Host už 15. dubna 2021. Do té doby si můžete přečíst nejen naši recenzi, ale také rozhovor s Alenou Mornštajnovou, ve kterém autorka popisuje, co ji vedlo k napsaní knihy o alternativní přítomnosti. Už teď vám také můžeme prozradit, že další rozhovor s Alenou Mornštajnovou na vás čeká v květnové Marianne. Budeme rádi, když se připojíte do našeho čtenářského klubu, který je svázán jediným pravidlem – vášní ke čtení

Mohlo by se vám líbit