Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Cvičíte ve ‚fitku‘? Vybírejte si za trenéry pouze profesionály!

Jana Havrdová ještě nedávno moderovala pořad Sama doma. Od mládí se vrcholově věnuje aerobiku, ve kterém se dokonce dvakrát stala mistryní světa. Sport a pohyb ji provázejí celý život.

Redakce Marianne | 5. 11. 2012

A není tomu jinak ani v současnosti, kdy se jako prezidentka Českého svazu aerobiku, fitness a tance FISAF.cz a nedávno vzniklé České komory fitness zasazuje o kultivaci českého světa v posilovnách a fitness centrech.

Jaké výhody má cvičení ve fitcentru? Když ho porovnáte například s běháním na čerstvém vzduchu.

Cvičit ve fitness centru se dá v každém počasí. Při běhu nebo jiných sportech si bez pomoci trenéra můžete uškodit, to samozřejmě platí i pro fitness centra. Ta kvalitní poskytují služby osobních trenérů, kteří mohou nejen poradit se cvičením, ale i sestavit trénink atd. Navíc sporty jako běh nejsou vhodné pro každého. Fitness centrum nabízí řadu druhů cvičení od skupinových lekcí přes rehabilitační cvičení, tanec, bojové sporty, klidnější, ale velmi efektivní lekce Body & Mind až po individuálně nastavený osobní trénink s nejrůznějšími pomůckami. Širokou nabídkou služeb tak fitness centrum kompenzuje to, že není „venku“.

Jaké výhody má cvičení s trenérem?

Záleží na trenérovi, ale měl by být schopen vysvětlit cviky tak, aby si člověk neublížil, nepřetížil se, zvolit vhodné cviky, vyřadit ty nevhodné, sestavit, jak půjdou cviky za sebou podle kondice každého cvičence a požadavků, které cvičenec má. Právě ve fitness centru si lidé mohou zařazením nevhodných cviků s nepřiměřenou hmotností ublížit. Není dobrý nápad sledovat, s jakými hmotnostmi cvičí ostatní, každý má jinou kondici a jiné předpoklady. Každý je originál a každý potřebuje něco jiného.

Co všechno trenér může nabídnout?

Kromě správně nastaveného cvičebního programu také základní diagnostiku vaší kondice, dlouhodobý osobní tréninkový plán, osobní asistenci při cvičení atd.

Jaké zásady by měl profesionální trenér ctít? Co by měl dodržovat, a co naopak nikdy nesmí?

Zásady slušného chování jako v každém jiném povolání a soukromí každého svého klienta. Jak kdo cvičí atd. jsou soukromé informace, které není vhodné ventilovat třetí osobě. Klienti se trenérovi často svěřují nejen se cvičebními problémy, ale i soukromými a pracovními záležitostmi. Stejně tak je zcela nepřípustné hovořit o jiných klientech, pokud si to oni nepřejí.

jana_havrdova

Podle čeho žena pozná, že trenér není profesionál a měla by ho vyměnit?

Pokud osobu přetěžuje, porušuje pravidla slušnosti, nevyhovuje mi jeho chování nebo porušuje pravidla soukromí. Pokud cvičíte stále to samé a necítíte posun ve výkonnosti ani ve zlepšování postavy nebo kondice, pokud dojde vlivem přetížení ke zranění apod. Jednoduše, pokud nejste spokojená s průběhem ani dlouhodobými efekty tréninku, je namístě hledat nového trenéra. Samozřejmostí je, že trenér má kvalifikaci a odborné znalosti, má trenérskou licenci či diplom na dané cvičení. Stejně jako v jiných oborech, i ve fitness si vybírejte jen profesionály. Pomoci vám může i nově vznikající Český registr fitness profesionálů, kde si kvalifikaci trenéra můžete ověřit (zkontrolovat). Pokud trenér nemá kvalifikaci a také pojištění odpovědnosti, které vyšší úroveň registrace v registru automaticky zahrnuje, je třeba takové informace od trenéra získat jinou cestou.

A jak pozná, že je skvělý?

Každému vyhovuje něco jiného, ale nejlepší vizitkou je množství spokojených klientů. Pokud k tomu přidá i kvalitní vzdělání, je pravděpodobnost, že je skvělý, vysoká.

Vy sama jste pod dohledem trenéra někdy cvičila?

Tedy já osobně preferuji skupinové lekce a řadu let jsem také aktivně předcvičovala jak dynamické, tak i klidnější cvičební styly. Cvičení s trenérem má tu výhodu, že nemusím myslet na to, jaké cviky ten který den budu dělat, jak půjdou za sebou, kontroluje mi hmotnosti zátěží tak, abych se nešetřila ani nepřetížila. Povzbuzuje mne, když nemůžu, kontroluje správné provádění cviků, je trochu drábem, abych se neflinkala. Po tréninku toho mám plné zuby, ale z dlouhodobého hlediska jsou vidět jasné výsledky. Cvičení s trenérem mohu jen doporučit, zejména pokud jste delší dobu necvičili nebo vaše kondice i přes intenzivní trénink stagnuje.

Souvislející články