Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Cynthia Nixon a Dáša Zázvůrková promluvily o tlaku, který je vyvíjen na ženy

Info ikona

Herečku Cynthii Nixon si většina z nás pamatuje jako Mirandu ze seriálu Sex ve městě. Dáša Zázvůrková zase patří mezi výrazné osobnosti české hudební scény. Co mají tyto dvě ženy společného? Kromě toho, že se obě pohybují v prostředí showbusinessu, je spojuje také boj proti tlaku, který je neustále vyvíjen na ženy.

Na jedné straně slýcháme, že bychom o sebe měly pečovat, na straně druhé je nám následně vytýkáno, že nejsme přirozené. A takové poznámky dostáváme nejen ohledně vzhledu, ale také na téma mateřství, životního stylu nebo pracovního života. Jednoduše řečeno, neustále je na nás vyvíjen tlak, abychom byly dokonalé. Jenže, kde je hranice dokonalosti? A má vůbec někdo právo nám říkat, jak se máme chovat?

Klip Cynthie Nixon začíná slovy: „Buďte dámou, řekli. Vaše sukně je příliš krátká, vaše košile je příliš krátká. Neukazujte tolik kůže. Zakrýt. Nechte pracovat představivost. Nebuďte svůdkyně.“ Video dále poukazuje na extrémní tlak, který je vyvíjen na podobu ženského těla, vzhled, chování, sexualitu a osobnost. Cynthie v závěru nakousne vážné problémy, jako je znásilnění a sexuální obtěžování. „Nesmějte se na cizince. Nechoďte v noci ven. Nikomu nedůvěřujte. Neříkejte ano. Neříkejte ne,“ zní ve videu, ze kterého nejednu ženu může mrazit. 

Také Dáša Zázvůrková ve své písni Hleď si svýho naráží na neustálé rady, které jako žena od ostatních dostává. „V mých osmatřiceti letech mi neustále někdo radí, co mám a nemám dělat a neustále se mě někdo snaží předělat k obrazu svému. Protože jsem slušně vychovaná holka a pocházím z malého města, poslušně jsem přijímala všechny ty rady, až jsem se pak ztratila v tom, kudy se chci skutečně vydat,” vypráví Dáša Zázvůrková o vzniku písničky, na které se podílely i její herecké kolegyně Jitka Sedláčková, Kateřina Kaira Hrachovcová a Vanda Hybnerová. Právě tato trojice Dáše „našeptává“, co by měla a neměla dělat.

Originální klip si pod režijní taktovku vzala Vanda Hybnerová. “Důvěra, kterou jsem dostala, mi dovolila Dášu trochu vytrhnout z jejího obalu veselé hodné holky. Píseň Hleď si svýho je vlastně takovej osobní manifest. A protože jsem po tátovi podědila lásku k němé grotesce, nechala jsem se jí inspirovat. Dopřáli jsme klipu větší fantazii černobílým kabátem a provedli Dášu vystavěným příběhem. Točili jsme v prostředí, do kterého by většina navoněných popových princezen nevkročila. Přesto je v klipu i písni poezie a nakonec i naděje, přestože prostředky k dosažení byly trochu punk,” popisuje Vanda Hybnerová.