Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Czech made

Kvalitní, dobré a hezké věci máme často na dosah. Proto je důležité o nich vědět, i když si myslíme, že je zatím nepotřebujeme.

Redakce Marianne | 20. 03. 2013

Šťastná drůbež

Mezi levnou průmyslovou nebo drahou bio drůbeží je ještě jeden stupeň – normálně šťastné zvíře!

Kachny, husy a kuřata Vlastimila Pitnera z Lysé nad Labem chodí po zahrádce a žijí stejně šťastným životem jako dřív na většině venkovských dvorků. Chovatel začínal s několika kusy, které prodával přátelům, ale od chvíle, kdy je u nás povolen prodej ze dvora, má ve svých pronajatých halách a na pozemcích na čtyři sta kusů drůbeže, které vám rád prodá. (viz foto 1)

JAK TO ZAČALO
„Zpočátku jsem si vykrmoval kuřátka, kachničky, králíky i prasátko sám, podomácku. A když si člověk dělá něco pro sebe, tak kouká, aby to bylo kvalitní, čerstvé, zdravé… Vlastně se stává farmářem pro svou potřebu.“

CHOV
Pan Pitner kupuje z velkochovu kuřata, která váží 1,5 kg a jsou stará asi 21 dní. Pustí je do výběhu, na slunce a vzduch a namíchá jim vlastní dobré krmení. Poráží je po 3–4 týdnech. Váží 2,5–3,5 kg a chlazená stojí 80 Kč/kg.

A NAVÍC
K panu Pitnerovi si zvykli chodit zákazníci pro výborné čerstvé saláty, cibuli, česnek a brambory na uskladnění, které pěstuje bez chemie, věrný své filozofii preferující radost z kvality.

Další informace o sortimentu a cenách najdete na www.stastnekure.cz.

Slepice jsou velmi společenská zvířata, milují své hejno a dostatečný výběh na trávě. Pořizujte si je pouze v páru.

Pražírna kávy

Dodávka přímo z pražírny vám zajistí opravdu čerstvou kávu ze všech produkčních oblastí světa. Můžete si dokonce navrhnout svoji vlastní směs kávy!

Na www.majkafe.cz si můžete objednat jakoukoli kávu i způsob mletí. Nejprodávanější káva Prominente espresso stojí 91 Kč/250 g.

Velikonoční formy

Na oblíbené včelí úly navazují nové tvary otevíracích formiček na plněné cukroví. Tescoma nabízí formy na velikonoční kuřátka, vejce a zajíčky, doplněné tvořítkem dutinek s vykrajovátkem. Určitě to nebudou jen děti, kdo vaše nové cukroví ocení!

Set kuřátka, zajíčka, vejce a plničky stojí 99 Kč, www.tescoma.cz

Top tip

Výrobce bavlněného textilu Mileta z Hořic v Podkrkonoší statečně bojuje s následky zimního požáru. Její kapesníky, ubrusy, i lůžkoviny mají však stále krásné vzory i barvy! Vaši pozornost si určitě zaslouží. www.mileta.cz (viz foto 3)

Oskeruše

Jeřáb oskeruše je náš nejstarší a nejplodnější ovocný strom. Ještě nedávno mu hrozilo vyhynutí, ale nyní jej opět, především na Slovácku a v Bílých Karpatech, různé spolky vysazují zpět do krajiny. V Tvarožné Lhotě najdete oskerušové muzeum a vede odtud i 6 km dlouhá Oskorušová stezka, na jejíž trase potkáte i pět set let starou Adamcovu oskeruši. www.tvarozna-lhota.cz 

Místo pro koně i pro svatby

POLOHA
Horse Park Kamenný dvůr vznikl nedaleko Dobříše z bývalého zásobovacího statku zámku Buková. Nachází se uprostřed malebné přírody, je obklopen lesem a loukami.

STATEK
Historický objekt z r. 1879 prošel citlivou rekonstrukcí a dostavbou.

JEZDECTVÍ
Horse Park Kamenný dvůr se specializuje na ustájení koní, je tu konírna a čtyři jízdárny. Součástí konceptu jezdeckého areálu je jezdecká škola pro děti i dospělé.

SLUŽBY
Velký klub nabízí příjemné a netradiční prostory pro fi remní školení, výjezdní zasedání či malé konference. Je vhodný také pro přípravu svatební tabule či party pro přátele. Součástí Horse parku Kamenný dvůr je nově postavená dvoupatrová budova, která nabízí 9 komfortních dvoulůžkových pokojů a 2 apartmány. Původní kamenný špejchar s otevřeným grilem slouží jako společenská místnost. www.horsepark.cz (foto 4)

V parku za obchodním centrem Plzeň Plaza můžete od 18. do 19. 5. 2013 navštívit 3. ročník Apetit festivalu, gurmánské události plné dobrého regionálního jídla a pití. www.apetitfestival.cz

Czech made