Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Dejte balkonu šťávu!

Městský balkon nebo terasa rozhodně nemusejí sloužit jen pro velké prádlo. Na jaře je ideální chvíle k tomu, zkrášlit váš balkon třeba barevnými květinami, bylinkami nebo i zeleninou v závěsných vertikálních kapsách, které nejenže krásně vypadají, ale jsou i ekologické!

Redakce Marianne | 9. 05. 2013

Málo místa? Zkuste to vertikálně!

Často slýchávám od svých ‚městských‘ kamarádek, jaké by to bylo, mít aspoň malou zahrádku a moci si pěstovat třeba bylinky nebo květiny. Máme pro vás originální a stylové řešení, jak si svěží jaro a zelenou zahrádku vyrobit i na balkoně nebo na terase! Pokud jste fanynka zarostlých balkonů, můžete vyzkoušet závěsné kapsy, které ručně vyrábí a prodává Radka Prokopová z Prahy.

_JAM0211

„V hlavní sezoně vypadal můj balkon v minulých letech jako zarostlá džungle, kde bylo těžké vůbec projít. Jedině zábradlí zela prázdnotou, a tak jsem se začala zabývat tématem vertikálního pěstování, které je ve světě známé již několik let. Pár výrobků na domácím trhu jsem vyzkoušela, ale pak jsem si řekla, že si raději vytvořím něco sama. Nevěděla jsem, že hledáním správného materiálu, tvaru, velikosti a experimentováním strávím s přestávkami téměř celý rok. Různými cestičkami jsem skončila u přírodního materiálu, který mi vyhovuje po všech stránkách,“ říká Radka, která na činžákovém balkoně už dlouho pěstuje zeleninu a květiny i v květináčích.

DSC_0175

„Vlastním sice jen úzkou terasu, ale dokázala jsem na ní vypěstovat nejen maliny, jahody, saláty, ale i papriky, rajčata a cukety. Velmi to také baví mé dva malé synky,“ doplňuje milovnice městského zahradničení a komunitních zahrad. Dobrá zpráva je, že když člověk žije ve městě, neznamená to, že by se měl vzdát květin, čerstvé zeleniny a obecně ekologičtějšího způsobu života.

S ekologickou tečkou

Závěsné kapsy Radka vyrábí z přírodního materiálu podobnému vlněnému filci, kapsy vydrží asi tři roky a jsou téměř kompostovatelné. „Nosnou část kapes tvoří rohož z mořské trávy a samotné kapsy, které nahrazují květináče, jsou z textilie z biomasy,“ vysvětluje autorka.

Nemusíte se obávat, péči o rostliny zasazené ve vertikálních kapsách zvládne každý. Kapsy jsou prodyšné, nevadí jim déšť ani vítr a rostliny se sázejí přímo do nich. „Materiál nasaje zálivku a přebytečná voda z látky pomalu odkape. Jsou ušité z dvojité vrstvy, aby déle vydržely a nasály potřebné množství vody. Tak má rostlina dostatečnou drenáž a neplesniví,“ říká Radka. Doporučuje také postavit pod kapsy květináč s jinou květinou, kam voda případně odkape. Když ale budete zalévat opatrně, voda podle ní ani neproteče.

DSC_1933

Vzhledem k nosnosti materiálu a velikosti se kapsy nejvíce hodí pro pěstování menších rostlin, jako jsou třeba bylinky, ale i jahody a saláty. Kapsy se připevní na čtyřech místech na zábradlí pomocí provázku nebo drátku. Závěsné kapsy navíc mohou sloužit i jako zaclonění balkonu od sousedů, k čemuž lidé často využívají právě rohože, nebo je naopak můžete pověsit na zábradlí zvenku, aby se mohli pokochat i lidé procházející po ulici.

Kreativní podnikání s dětmi za zády

Radčin nápad se zrodil na mateřské, kdy jako mnoho žen přemýšlela, zda se později bude moci vrátit do práce se dvěma malými dětmi. „Kapsy jsem si původně chtěla vyrobit jen pro vlastní potřebu, ale později jsem začala uvažovat o možnosti nabídnout tuto alternativu k pěstování i ostatním nadšencům pro městské zahradničení. Navíc jsem zjistila, že mě moc baví vše kolem tohoto zeleného minipodnikání. Přineslo mi to možnost postupného přeladění z intenzivních mateřských let na pracovní smýšlení, objevování nových poznatků, principů a lidí. A to vše ve vlastní režii podle vlastních časově omezených možností a k tomu s malými náklady na začátku,“ vypráví Radka, která uvažovala, jak po mateřské sladit pracovní i rodinné potřeby.

RadkaProkopovaKapsy

Radka Prokopová

Pokud si tedy chcete vytvořit vlastní zelené království, zažít při tom třeba i se svými dětmi spoustu zábavy, potěšit zrak i chuťové buňky, nechte se inspirovat jejím nápadem a vybudujte si na balkoně svou malou městskou zahrádku!

Kapsy Radky Prokopové si můžete koupit prostřednictvím webových stránek www.balkonovazahrada.cz nebo na www.fler.cz/balkonova-zahrada.

Dejte balkonu šťávu!