Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Designblok s tématem Vášeň začíná! Co si nenechat ujít na svátku českého designu?

Dneškem startuje výstava Designblok, která se letos nově koná v prostoru Gabriel Loci na pražském Smíchově. Letošní ročník, který potrvá do neděle 11. října, provází téma Vášeň, v jehož duchu se nesou expozice jednotlivých značek a designérů. Vzhledem k aktuální situaci proběhne dvaadvacátý ročník také v online podobě ve formě 3D scanu všech expozic. My pro vás máme tipy, co by vás určitě nemělo minout, pokud se na Designblok vydáte osobně.

Eliška Vrbová | 7. 10. 2020

Designerie plná štaflí a rostlin

Designerii, konceptuálně zpracované srdce Designbloku, i hlavní výstavu Vášeň letos navrhl designér Jan Plecháč. Ten má za sebou spolupráce se špičkovými českými i zahraničními značkami, a také široké portfolio vlastní tvorby. Naváže na designéry Lucii Koldovou, Maxima Velčovského a Jana Rosického, kteří Designerii navrhli v minulých letech. Designerie bude umístěná v centru prostoru Gabriel Loci, kde dříve bývala zahrada. "Tam, kde se původně nacházela rajská zahrada, se opět na pár dní navrací zeleň. Architektura instalace je vystavěná z 222 kusů štaflí - z předmětu velmi obyčejného, avšak nikoliv přízemního, který návštěvníkům umožní až neuvěřitelný nadhled. A právě nadhled je přesně to, co obecně naše společnost velmi potřebuje. Mottem letošní Designerie je 'Nevyrábět a nevyhazovat. Půjčit si, hrát si a pak zase vrátit,'" popsal svůj záměr designér Jan Plecháč. Štafle s originálním razítkem autora použité v Designerii budou na místě vydraženy a výtěžek půjde na činnost Centra Paraple dlouhodobě pomáhajícího osobám s poškozením míchy.

Rukopis Jana Plecháče ponese i hlavní tematická výstava Vášeň. Ta se ponese v duchu vášně pro motorky. Dvanáct mistrovských řemeslníků podle konceptu Jana Plecháče a za supervize DK Garage Boss přetvoří motorku ČZ 175 v unikátní designérský klenot, a to přímo na Designbloku.

Info ikona
Jan Plecháč

Kabelky, šátky, šperky i vázy

I v letošním novém prostoru bude sektor věnovaný českým designérům tvořícím šperky, kabelky, šátky a další módní doplňky, ale i vázy, lustry, nádobí a spoustu dalších produktů z oblasti interiérového designu. Mezi vystavujícími nechybí spoustu zvučných jmen. Uvidíte kožené kabelky a ledvinky od značek .about leather., PBG, Verlein či yrnche, šperky od 27JEWELRY, Zdeňka Vacka, Zlatky a Hanuše Lamrových, Elišky Lhotské, Adély Fejtkové nebo Evy Růžičkové a neminou vás ani stánky plné brýlí od značek optiqa, ONYX, Nastassia Aleinikava, Alexmonhart či PAPCUN a také šátky od Andrey Vytlačilové nebo značky Silky Gang. Pokud vás fascinuje spíše sklo či porcelán, určitě navštivte expozice značek Moser, Aldit, Live Longer nebo Adéla Bačová Design. Protože Designblok je zároveň prodejní výstavou, u většiny designérů si můžete produkty přímo na místě zakoupit a podpořit tak jejich tvorbu v této nelehké době. 

Info ikona
.about leather.

Vitra a Křehký

Švýcarská značka Vitra a český výrobce Křehký si pro svou společnou instalaci na Designbloku vybrali prostor knihovny bývalého Kláštera svatého Gabriela. Expozice navržená scénografem Markem Cpinem nabízí výběr z ikonických a nadčasových produktů Vitra a doplňky a umělecké objekty českých designérů od značky Křehký. Instalaci pro obě značky scénograf Marek Cpin nazval podtitulem Jméno růže. „Knihovna kláštera svatého Gabriela ve stylu Beuronské umělecké školy a její charakter studovny byly inspirací k vytvoření meditativního tajemného prostoru doplněného ilustracemi Michala Bačáka připomínajícími svojí precizností a barvami středověké knižní iluminace. Nadčasový design nábytku Vitra určený pro odpočinek a četbu doplňují jemné dekorativní i užitné objekty Křehký,“ vysvětlil koncept instalace Marek Cpin. Značka Vitra poprvé vystavuje nejznámější kusy pohromadě, ale také jejich limitované edice, kterou je například Panton Chair nesoucí netradiční petrolejovou barvu. "Pro fanoušky té největší klasiky klubového křesla Eames Lounge Chair jsme přichystali pouze po dobu Designbloku slevu 30 %. Chtěli jsme v tomto po všech stránkách mimořádném roce přinést něco mimořádně pozitivního také našim klientům,“ popsal Jiří Zavadil, ředitel značky Vitra pro Českou republiku.

Info ikona
Vitra a Křehký

Vstupenky na Designblok zakoupíte na portálu goout.cz za cenu 300 Kč (150 Kč za každý sektor). Vstupenky se v letošním roce kupují na konkrétní den a časový slot v délce dvou hodin. Designblok je návštěvníkům otevřený od 7. do 11. října každý den od 10:00 do 22:00. 

Související články

Móda

<span>Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?</span>

Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?

Móda

<span>Trend léta 2024: Ani modré džíny, ani černé kalhoty. Letošní léto patří krémovým modelům</span>

Trend léta 2024: Ani modré džíny, ani černé kalhoty. Letošní léto patří krémovým modelům

Móda

<span>Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback</span>

Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?