Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Designem proti nemocniční šedi

Už jste slyšeli o sdružení Design Help? Tvoří jej mladí designéři a architekti, kterým není jedno, jak vypadají čekárny v nemocnicích. Vzali si proto za cíl kultivaci tohoto chladného prostředí a mění nemocnice ve vlídnou barevnou oázu.

Redakce Marianne | 22. 01. 2013

Nemocnice s lidskou tváří

Od roku 2008 sdružení spolupracuje s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady. Někteří členové sdružení byli dokonce jejími pacienty a strávili zde několik měsíců. Uvědomili si tehdy, že významný podíl na uzdravení má vedle kvalitní zdravotní péče také charakter prostředí, v němž se člověk léčí. Od té doby mladí a talentovaní lidé nabízejí svoji pomocnou ruku ve prospěch pacientů.

A kdo vlastně projekty zaměřené na obnovu nemocnic navrhuje? Jsou to především architekti z ateliéru A1 Architects, ale také sami členové sdružení, mezi něž patří Štěpánka Holbová, Alena Hušková, Helena Chalupová, Petra Kasová, Lenka Křemenová, David Maštálka, Marta Maštálková, Helena Petříčková, Veronika Rollová, Tereza Schneiderová a Lucie Šmardová.

02_web_dghlp_10_realizace_01

Za sebou mají několik zajímavých návrhů, které si můžete prohlédnout na Designhelp.cz. Jednou z uskutečněných realizací je například úprava chodby lůžkového oddělení Interní hematologické kliniky ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. No řekněte, nechcete, aby to takhle vypadalo i ve vaší nemocnici?

Oušková brož a létající hrnek

Neméně zajímavá je i cesta, jakou Design Help shání finance na podporu těchto projektů. Možná jste si všimli jejich stánku na loňském Designbloku, kde prezentovali velmi netradiční šperky a doplňky. Část z nich byla vyrobená z lékařských pomůcek a bezpečného nemocničního odpadu, jiná tematicky odkazovala k částem lidského těla či k lékařskému prostředí.

04_design-help-2012-0

Setkat jste se tak mohli s brožemi připomínajícími lidské ucho od studia Dechberoucí nebo s vtipnými šálky v podobě záchranářské helikoptéry od Automatt design, které nás naprosto odzbrojily! A právě koupí těchto originálních předmětů podpoříte hlavní aktivitu sdružení, a to již zmíněnou kultivaci nemocnic.

03_391659_423296074396919_1838606199_n

Zaujal vás tento projekt a rádi byste si od mladých designérů nějaký zajímavý předmět pořídili? Nemusíte vůbec čekat na podzimní Designblok – vše můžete zakoupit v obchodě DOX by Qubus v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích.

Designem proti nemocniční šedi