Medové perníčky, koláčky, sladký čaj nebo marinované maso. V kuchyni má med široké využití. Kde se ale bere? Podívejme se přímo do úlu.

Dřevěná krabice hostí až 70 000 včel. V tomto nejběžnějším modelu se úl skládá ze tří dřevěných komůrek bez dna. V každé visí tři až pět rámů s plástvemi. Dvě spodní místnosti slouží jako plodiště, sem klade královna vajíčka a dělnice se o ně starají. Ve vrchní části vyrábějí včely med k výživě.

Kovová mřížka odděluje plodiště od nástavby. Důvody jsou hygienické: královna je větší než včely a mřížkou neproleze, je donucena klást vajíčka jen ve spodní části, a med tak zůstane čistý. Úzká štěrbina na dně úlu slouží jako vchod do úlu a vždy ji střeží několik včel, dělnice z cizího roje nepustí, ale trubce klidně.