Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Děti by se měly v létě i nudit, doporučují psychologové

Letní prázdniny bývají pro rodiče zajímavou zkouškou – školy a školky mnohdy na celých osm týdnů zavřou a volný čas dětí získá nebývalý rozměr. Čím ho proboha vyplnit? Kromě výletů a zábavy psychologové doporučují i starou dobrou nudu.

Ivona Šouralová | 19. 07. 2016

Ať už patříte k rodičům, kteří se snaží volný čas svých dětí pečlivě plánovat a naplnit pestrou směsicí zážitků, anebo vás pronásledují výčitky, že je občas necháváte být „jen tak“, zpozorněte.

Podle psychologů je úporná snaha naplnit letní prázdniny aktivitami, výlety či pobyty na táborech poněkud dvojsečná – děti se sice nestihnou nudit, ale také nemají šanci rozpoznat, co je ve skutečnosti baví.

„Vaše rodičovská role spočívá v tom připravit dítě na život ve společnosti. Být dospělým znamená umět se zabavit, zaměstnat a naplnit svůj volný čas tím, co vás činí šťastnými,“ říká londýnská dětská psycholožka Lyn Fry. „Když se rodiče snaží zabavit děti a vyplnit každou minutu jejich volného času, pak je do budoucna připravují o schopnost umět nakládat s volným časem.

ČTĚTE TAKÉ: FOTOGALERIE: 12 situací, které dobře znají všichni rodiče

K názorům, že nuda má pro děti (a nejen pro ně) zásadní význam se ale přiklání čím dál víc odborníků. Doktorka Teresa Belton, která zkoumá vztah mezi nudou a kreativitou v rámci University of East Anglia, zjistila, že nuda má schopnost aktivovat vnitřní stimuly, které uvolňují naši mysl a dávají prostor naší tvořivosti a fantazii. Jinými slovy, bez nudy nechodí nové nápady.

Přemýšlíte, jak to udělat, aby se vaše ratolesti nudily přiměřeně? Psycholožka Lyn Fry navrhuje udělat si s dětmi (tedy s těmi staršími čtyř let) seznam všeho, co by o prázdninách chtěly zažít a dělat. Mohou to být běžné věci jako hraní karet, čtení, jízda na kole... K tomu mohou přidat i pár věcí, které by se rády naučily – jezdit na kolečkových bruslích, fotografovat, upéct dort. Když potom během prázdnin dojde na nudu, řekněte jim, aby se šly podívat na svůj seznam, připomněly si, co by je mohlo bavit, a samy si z něj vybraly.

A co když dojde na skutečě otravnou nudu a takové to „plácání“ se okolo, které vás vytáčí? Zachovejte klid a připomínejte si, že nejde o zoufale promarněný čas. „Když se děti nudí, současně se učí, jak se motivovat k nějaké činnosti,“ míní psycholožka. A to je ohromně důležité pro jejich následující život. 

Zdroj: Quartz