Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Diety pod drobnohledem

Které diety můžou být podle odborníků účinné, a které raději ani nezkoušejte.

Veronika Hong | 11. 07. 2018

Internet je zahlcený radami, jak zhubnout. Některé z nich mají něco do sebe, ale spousta „zázračných“ dietních tipů nabízí jen krátkodobé snížení váhy. V tom nejhorším případě si můžete přivodit zdravotní či dokonce psychické problémy.

Nenechte se nachytat

dieta

Umět vybrat faktické informace a nenechat se zmanipulovat marketingově zaobalenými taktikami nebo ve Photoshopu upravenými fotkami proměn je pro většinu z nás obtížné, což potvrzuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová a dodává: „Na internetu se objevují každý den nové převratné diety jako například rýžová, zelná a podobné nesmysly. Sice můžete zhubnout i díky tomu, že budete jíst měsíc jen zelí, ale váhu snížíte jen na krátkou dobu. Poté bude následovat nechtěný jojo efekt. Kromě toho si tím můžete vážně poškodit své zdraví.“

Když upustíme od naprosto nesmyslných diet, které jsou zmíněné v odstavci výše, tak se nabízí různé typy diet, které mají svá pro i proti. Zaměříme se nyní na jejich aspekty a pokusíme se vyhodnotit, která z diet je nejvhodnější, pokud chcete snížit hmotnost, respektive snížit procento tělesného tuku.

„Co se týče snižování tělesného tuku, tak je třeba mít na paměti to, že ne vždy stačí samotné dietování. Můžete si vybrat vhodnou dietu, ale pokud k tomu nepřidáte i přiměřený pohyb, na výsledky si počkáte, v horším případě se vůbec nedostaví,“ upozorňuje hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová.

Dieta s kalorickým příjmem do 800 kcal na den

dieta

Jednou z nejznámějších a vcelku oblíbených diet zejména u žen je dieta s nízkým obsahem kalorií (cca 400–800 kcal/den).

Tento typ diet bych označila jako silně komerční. Obvykle se jedná o různé hubnoucí koktejly, které mají nahradit klasická jídla a ve své podstatě jde o hladovění. Například proteinové koktejly jako náhrada jednoho či dvou menších jídel jsou v pořádku a zejména při pracovním či jiném vytížení jsou lepší variantou, než nesníst vůbec nic, ale rozhodně by neměly nahrazovat všechna jídla za den,“ hodnotí nízkokalorické diety Bartolomějová.

Nízkokalorické diety nehodnotí pozitivně ani praktická lékařka MUDr. Pavla Myslíková z Lékařského domu Praha 7: „Nízkokalorická dieta může být použita při léčbě obezity, ale rozhodně by ji na sobě neměli praktikovat štíhlí lidé, a i v případě obezity by dieta s nízkým kalorickým příjmem (400–800 kcal/den) měla být použita pouze k nastartování redukce. V opačném případě hrozí kromě zdravotních problémů například i výrazné vypadávání vlasů.“

Dieta s nízkým obsahem tuků, do max. 30 g

dieta

Dieta s nízkým obsahem tuku znamená sníst za den přibližně 15–30 g tuků. Pokud správně nastavíte další živiny (sacharidy, bílkoviny), skutečně máte vysokou šanci, že zhubnete tuk. Má to však své ale.

Z dlouhodobého hlediska diety s nízkým obsahem tuků nepřináší lepší výsledky než například nízkosacharidová dieta. Ke snížení hmotnosti a především k udržení optimální váhy naopak doporučuji tuky navýšit a to na úkor sacharidů,“ radí Bartolomějová.

Nízkosacharidová dieta s omezením tuků

dieta

U diety založené na sníženém příjmu sacharidu není snadné určit, jaký by měl být celkový příjem sacharidů za den, obvykle se uvádí příjem sacharidů pod 40 % (cca 100–120 g sacharidů/den). Pokud byste měli nastavený příjem sacharidů do 50 g, pak by se již jednalo o ketogenní zónu (ketogenní dieta, viz odstavec níže).

Omezení sacharidů ve stravě s cílem zhubnout dává smysl a je to účinná metoda, ale pokud intenzivně sportujete, tak z dlouhodobého hlediska nízký příjem sacharidů nedoporučuji. Navíc není pravda, že nízkosacharidová dieta je lepší a účinnější než jiné typy diet,“ říká Hollerová.

Ketogenní dieta

dieta

U diet, kde je nastavený vyšší příjem tuků a současně se konzumuje nižší množství sacharidů (např. ketogenní dieta) je potvrzeno, že má člověk mnohem menší hlad a chutě, než u kterékoliv jiné diety (například nízkosacharidové diety s nízkým příjem tuků), ale nelze říct, že by šlo o účinnější dietu ve srovnání s jinými. Kromě toho je důležité, jak se k dietě se zvýšeným příjem tuků a sníženým příjmem sacharidů postavíte.

Je velký rozdíl, jestli navýšíte tuky a snížíte sacharidy pouze krátkodobě, v rámci jednorázové diety, nebo se rozhodnete držet nízkosacharidovou stravu s vyšším podílem tuků dlouhodobě. Při správném nastavení jídelníčku můžete tento styl stravování dodržovat celoživotně a nehrozí ani žádné následky,“ upřesňuje Bartolomějová.

Jaký je závěr?

dieta

Pokud se bavíme o dietě ve smyslu redukce, tedy o kalorickém deficitu, pak při striktním dodržování kterékoliv z uvedených diet začnete ztrácet hmotnost a tuk, zvlášť když dietu doplníte vhodným sportem. Podle Bartolomějové však nemá většina striktních diet smysl.

Není možné dodržovat dlouhodobě dietu, která člověka omezuje. Jako zásadní problém pak vidím to, že jakmile člověk dietu ukončí, většinou ho čeká jojo efekt. Proto nedržte diety, ale hledejte způsob stravovaní, který bude pro vaše zdraví prospěšný a zároveň ho budete schopni dodržovat celoživotně.“

Podobně na diety pohlíží i Hollerová, která říká: „Začněte dělat sport, který vás bude bavit. Najděte svou životní rovnováhu a naučte se k dietám přistupovat s respektem. Začněte jíst zdravě a vyváženě.“

Vyzkoušejte zdravé recepty

Chilli con carne z jehněčího s rýží

Ingredience:

  • 500 g mletého jehněčího masa
  • 300 g hnědé (celozrnné) rýže (v syrovém stavu)
  • 200 g sterilovaných červených fazolí
  • 600 g zelenina (paprika, cherry rajčata)
  • 5 g mleté sladké papriky (1 čajová lžička)
  • 5 g soli (1 čajová lžička)
  • 5 g pepře (1 čajová lžička)
  • 50 g cibule (1 střední cibule)
  • 2 g mletého chilli (0,5 čajové lžičky)
  • 3 polévkové lžíce přepuštěného másla (ghí)

Postup: Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte spolu se zeleninou a mletým masem v hlubším kastrolu na přepuštěném másle (ghí). Směs poduste doměkka. Přidejte chilli koření, mletou papriku a dle chuti sůl a pepř. Poté přidejte slité sterilované červené fazole a vše spolu prohřejte. Podávejte s malým kopečkem celozrnné rýže, kterou připravíte dle návodu na obale.

Krůtí medailonky pečené v papilotě s mrkví a batáty

Ingredience:

  • 300 g krůtích prsou
  • 240 g mrkve
  • 150 g batátů
  • 40 g cibule
  • 10 g oleje nebo másla
  • 100 g brambor
  • 2 polévkové lžíce suchého bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého pepře

Postup: Maso omyjte a nakrájejte na plátky. Mrkev, batáty, brambory, česnek a cibuli očistěte a nakrájejte na větší kousky. Vše smíchejte, zlehka dochuťte solí a hrubě mletým pepřem. Připravenou směs vložte do pečicího papíru, podlijte trochou vína a pokapejte olejem. Papír svažte provázkem, dejte na plech a pečte 50 minut ve vyhřáté troubě na 160 °C. Před koncem pečení papír otevřete a vše zapečte.


Pár rad na konec

Pokud budete v kalorickém deficitu, s největší pravděpodobností začnete hubnout a sníží se procento vašeho tělesného tuku. Kvalitnějších výsledků však dosáhnete pouze v případě, že si správně nastavíte jídelníček a přidáte k němu pravidelný pohyb.

Nebojte se tuků. Tvrzení, že například nasycené tuky jsou škodlivé se nově ukazuje jako nesprávné. Příčinou vzniku kardiovaskulárních onemocnění nejsou nasycené tuky, ale s největší pravděpodobností za to mohou sacharidy nebo tuky v kombinaci s nimi.

 

ČTĚTE TAKÉ: Krásná do plavek: Jak zhubnout na poslední chvíli