Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Dítě je specialistou na řeč – využijme toho!

Rozhovor s Markem Kadlecem – odborníkem na jazykové vzdělávání, ředitelem jazykové školy Wattsenglish, členem mezinárodní organizace pro předškolní vzdělávání OMEP

Petra Pohlová | 16. 10. 2014

Od kolika let je vhodné začít učit děti cizí jazyk?

Odborníci se shodují v tom, že řečová centra se vyvíjejí od narození. Dítě je vlastně ‚specialistou‘ na osvojování si řeči. Až do mladšího školního věku se jedná o přirozenou, tedy biologickou vlastnost mozku. Poté se vývoj řečových center uzavírá a toto téměř podvědomé učení se mění ‚v dřinu‘. Proto je velmi efektivní začít s druhou řečí ještě před školní docházkou, ale je při tom potřeba dodržovat jistá pravidla.


Není to pro děti v předškolním věku příliš velká zátěž?

Pokud jsou vytvořeny ty správné podmínky, tak určitě ne. Důležitá je především metodika. Pokud je správná, pak se angličtina stane vlastně dalším ‚zábavným‘ blokem v rámci běžného denního programu školky. Je jasné, že po malých dětech nemůžeme chtít, aby se biflovaly slovíčka a trénovaly gramatiku. Tak, jako chodí děti ven, jako vyrábějí například podzimní dekorace a podobně, tak mají angličtinu. Výuka musí probíhat formou hry – samozřejmě řízené a přesně naplánované. Pak si dítě může začít řeč přirozeně osvojovat a později i aktivně používat.


Dnes už angličtinu spousta mateřských škol nabízí. Umějí ji učitelky učit?

Jsme v kontaktu s mnoha mateřskými školami a musím říct, že situace se v tomto ohledu stále zlepšuje. Učitelky MŠ mají zájem se vzdělávat a angličtinu ve školkách nabízet. Dnes už k tomu mají i speciální výukové materiály Wow!, šité na míru právě jim a dětem v MŠ. Tvoří je nejen učebnice, ale i interaktivní DVD, metodiky a další doplňkové materiály. Angličtina musí být založená na edukativních hrách a aktivitách, které děti baví a při nichž ani nevnímají, že se vlastně učí.


Jak mohou takhle malým dětem v angličtině pomoct rodiče?

Třeba jim pouštět dětské filmy v angličtině nebo si najít nějaké speciální kanály angličtiny. V televizi jsou pohádky – na rozdíl od zahraničí – dabované, přitom děj je tak jednoduchý, že by to děti pochopily i v angličtině, a právě to by jim velmi pomohlo vnímat jak správnou výslovnost, tak usazovat si celé věty ve správném kontextu konkrétních situací. Na YouTube mohu doporučit Wow English TV. Ale možností je samozřejmě mnohem více. Rodiče mohou s dětmi hrát například pexeso nebo člověče, nezlob se v angličtině nebo jim pouštět v autě anglické písničky.