Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Do nového roku s čistým štítem aneb Zrekapitulujte si rok 2021

Info ikona
Nový rok

Nemůžete si vzpomenout na pozitivní chvíle roku 2021? Máte pocit, že jste v loňském roce dělali jednu chybu za druhou? A obáváte se, že předešlý rok nepřinesl nic dobrého? Zapomeňte na negativní myšlenky, a raději si zkuste uplynulý rok zrekapitulovat. Uvidíte, že tento krok smete ze stolu všechny pochybnosti a dovolí vám, abyste do roku 2022 vkročili s čistým štítem.

Na začátku nového roku máme tendenci sepisovat jedno novoroční předsevzetí za druhým. Chceme zhubnout, začít běhat, naučit se plést ponožky nebo konečně vydat knihu. A tak se po hlavě pouštíme do plánování roku nového, aniž bychom uzavřeli rok starý. I když by se mohlo zdát, že události roku minulého už jsou pasé, opak je pravdou. Nejen pro naše duševní zdraví je důležité, abychom dokázali předchozí rok charakterizovat, popsat a vybrat okamžiky, které pro nás byly určující. Samotné zrekapitulování vám navíc ukáže, že ani rok 2021 nebyl černobílý. Naopak jeho součástí bylo mnoho pozitivních momentů, kterým jsme pod rouškou koronaviru bohužel nevěnovali pozornost. Dobrou zprávou navíc je, že rekapitulaci uplynulého roku můžete provést hned několika způsoby.

PRO MILOVNÍKY MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ

Chcete si uplynulý rok zrekapitulovat do posledního puntíku? Pomocnou ruku vám nabídne anglická internetová stránka YearCompass, na které si můžete stáhnout rekapitulující brožuru. Výhodou je, že brožura je bezplatná a v češtině. Zároveň je YearCompass navržen tak, aby vám pečlivě vybrané otázky a cvičení pomohly zhodnotit uplynulý rok a naznačily, jakým směrem by se měl ubírat rok nový. Na vyplnění brožury budete potřebovat pouze klid a zhruba hodinu času. Jakmile brožuru vyplníte, můžete ji vytisknout a uschovat. Následně na konci roku 2022 můžete zhodnotit, jak se za poslední rok změnily vaše hodnoty a sny. Pokud tedy toužíte po hlubší rekapitulaci roku 2021, YearCompass vás určitě nezklame. Vždyť v loňském roce si ho zamilovalo a stáhlo přes jeden a půl milionu lidí po celém světě.

Mohlo by se vám líbit

NESMRTELNÁ KLASIKA

Nic nebrání ani tomu, abyste rok 2021 zhodnotili „po staru“. Sáhněte po tužce, papíru a s rozmyslem zodpovězte základní otázkyNa co jste hrdý? Za co jste nejvěčnější? Co se vám nepodařilo? Nejdůležitější věc, kterou jste udělali pro druhé? Největší věc, která se vám podařila? Nejkrásnější tři momenty uplynulého roku? Nejhorší tři momenty uplynulého roku? Pokud vás při zodpovídání napadne ještě nějaká otázka, nebojte se ji připsat. Rekapitulace roku totiž nepodléhá žádným pravidlům, pouze je důležité, abyste dokázali najít pozitivní i negativní momenty uplynulých dvanácti měsíců. Opět se vyplatí, když si své odpovědi schováte, a následně se na ně podíváte na konci roku 2022.

Info ikona
Nový rok

DOPIS DO BUDOUCNOSTI

Patříte k lidem, kteří si s oblibou píšou deníčky? Milujete psaní dopisů? A máte rádi nečekanou korespondenci? Pokud jste alespoň dvakrát odpověděli ano, pak uplynulý rok sepište do dopisu, a ne ledajakého. Na webu Futureme.org si můžete sepsat vision letter (vizionářský dopis), který po napsání odešlete sami sobě. Vtip je v tom, že se dopis ve vaší e-mailové schránce objeví nejdříve za rok, tedy v dobu, kdy ho vůbec nebudete očekávat. Pokuste se do dopisu napsat všechny pocity, které chováte k roku 2021. Opět se nebojte zmínit dobré okamžiky i ty méně veselé. Pokud chcete, můžete připsat také cíle a očekávání, která máte k roku 2022. Na druhou stranu nic nebrání tomu, abyste tento dopis do budoucnosti napsali v klasické podobě a pouze ho chytře schovali (například k vánočním ozdobám).

Mohlo by se vám líbit