Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Doba klíšťová: Jak správně odstranit klíště?

Info ikona
Klíště

V tuhle roční dobu si z lesa neodnášíme košík plný hub, nýbrž tělo poseté klíšťaty.

Stačí jedna krátká procházka přírodou a malý otrava se nám doslova dostane pod kůži. Všichni asi víme, že s klíštětem si není radno zahrávat, a tak je dobré ho ihned po objevení jednou provždy sprovodit ze světa. O přenašečích klíšťové encefalitidy panuje ve společnosti mnoho mýtů. Pojďme společně vyvrátit mýtus o tom, že klíštěti musíme nejprve dopřát olejovou lázeň, a následně ho krouživým pohybem vytáhnout z kůže.

Dobrý den, klíště ven

Klíště rozhodně není roztomilý tvoreček, se kterým by se chtěl člověk kamarádit. Naopak jde o nepříjemného parazita, jehož jediným smyslem života je číhání na savce a následné sání krve. Pokud tedy trávíte odpoledne v přírodě, pak se ihned po příchodu zkontroluje. Malý upír se povětšinou schovává v podkolenní jamce, v podpaždí, za ušima či na nohou. Jeho hbité tělíčko se ale může dostat kamkoliv, a tak je nanejvýš důležité, abyste se prohlédli důkladně. V případě, že vás „potěší“ svou přítomností, na nic nečekejte a ihned mu dejte za vyučenou.

Mohlo by se vám líbit

Správný postup?

Naše maminky nám vštěpovaly, že klíště je potřeba potřít olejem, a poté ho krouživým pohybem vytáhnout. Dnes už ale víme, že tímto postupem si akorát koledujeme o nákazu. Přidušené klíště by totiž mohlo vyvrhnout obsah střev, a tím pádem zvýšit riziko nákazy. Mnohem bezpečnější bude, když si vezmete gumové rukavice a klíště potřete speciálním gelem na klíšťata, který seženete v každé lékárně. Gel klíště ihned usmrtí a vy budete moci pokračovat v jeho vytahování. Někteří lidé pracují se speciálním háčkem (opět seženete v lékárně), jiní dají na klasiku a klíště s pomocí vatové tyčinky vyviklávají ze strany na stranu. Ať už zvolíte jakýkoliv způsob, nezapomeňte postižené místo vydezinfikovat a po několik týdnu bedlivě sledovat.

Vyhodit, zapálit nebo rozdupat?

Chápeme, že se chcete krvelačnému nepříteli pomstít, ale vězte, že zapalování nebo rozdupávání klíštěte není vhodným protiútokem. Obecně se radí, že byste klíště po vyjmutí měli spláchnout do záchodu. Pokud se nacházíte v přírodě, pak ho zakopat do země nebo vhodit do řeky. V případě, že chcete vědět, zda bylo klíště infikováno boréliemi, vložte ho do sáčku a odneste k lékaři. Následně se klíště dostane do laboratoře, kde se mu podívají na zoubek

Mohlo by se vám líbit