Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Dobré zprávy, které vám vykouzlí úsměv na tváři

Info ikona

Tohle jsme potřebovali slyšet!

Rádio, televize, internet. Jakmile zapnete tato média, neuslyšíte nebo neuvidíte nic, z čeho byste mohli mít radost. Špatné zprávy střídají ty tragické a člověk má po deseti minutách pocit, že se rozhodně neblýská na lepší časy. Pokud propadáte depresi a trudomyslnost je vaším denním chlebem, pak je nejvyšší čas na nálož dobrých zpráv. Pravda, koronavirus zřejmě nezastaví, ale rozhodně zastaví naše myšlenky, které jsou den ode dne černější. 

Sloní radost z Česka i Thajska
Ruku na srdce, roztomilá mláďátka vykouzlí úsměv na rtech každému. Před pár dny se o takovou radost postarala slonice Tamara z pražské zoo, která po dvou letech březosti porodila sloní holčičku. Sloní radost v těchto dnech zažívají také v Thajsku, kde na svobodu propustili slony, kteří na svých zádech přepravovali turisty. „Přemýšlíme o tom, že slony necháme ve volné přírodě. Chceme najít etičtější způsob, jak si veřejnost může užívat přítomnost slonů. Přejeme si, aby turisté přirozeným způsobem poznali životní styl slonů,“ řekl ředitel sloního tábora Anchalee Kalampichit pro CNN. 

Slon

Dobré zprávy od ekologů
V sedmdesátých letech ozonová vrstva doslova trpěla. Na vině byly chemikálie, které v té době mnoho továren využívalo. Naštěstí byl v roce 1987 přijat Montrealský protokol, který zakázal výrobu látek ohrožujících ozonovou vrstvu. Vypadá to, že tento protokol nese své ovoce, což tvrdí i studie zveřejněná v časopise Nature. „Tato studie potvrdila účinnost Montrealského protokolu," řekla vedoucí výzkumu Antara Banerjeeová. 

Zotavuje se nejen ozonová vrstva, ale také vzduch. Poslední satelitní snímky z USA naznačují, že stejně jako v Číně nebo Itálii se v posledních dnech razantně zmírnilo znečištění vzduchu. Na snímcích, pořízených během prvních třech týdnů v březnu, je vidět mnohem méně oxidu dusičitého ve vzduchu, než tomu bylo ve stejném období minulého roku. Oxid dusičitý se do vzduchu dostává především z emisí. 

Narozeniny v dobročinném stylu
Možná jste už slyšeli o tom, že je Bhútán považován za jednu z nejekologičtějších zemí světa. V tomto duchu také král Jigme Khesar Namgyel Wangchuck oslavil své čtyřicáté narozeniny. Svému lidu totiž řekl, že pro něj největším dárkem bude, když každý zasadí jeden strom, adoptuje toulavé zvíře nebo uklidí okolní přírodu. „Osobní závazek, jako je tento ... by byl nejlepším darem pro Jeho Veličenstvo,“ řekl premiér Dr. Lotay Tshering během oslav panovníka. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Pozitivní myšlení aneb Jak si udržet dobrou náladu