Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Slovensko má svou prezidentku. Ve volbách zvítězila Zuzana Čaputová

Info ikona

Jaký je její životní příběh?

Pokud bychom chtěli najít nějaké ženské jméno, které je u našich východních sousedů aktuálně nejvíce skloňováno, pak je to bezesporu jméno – Zuzana Čaputová. Tuto pětačtyřicetiletou právničku by ještě vloni na podzim málokdo tipoval na horkou favoritku v prezidentské volbě. Jenže její svěží kampaň, zajímavé názory i profesní minulost vzbuzují čím dál tím větší zájem. Kdo je vlastně tato žena, která může na příštích pět let ovlivnit chod Slovenska?

AKTIVISTKA A PRÁVNIČKA

Ještě během studia práv na bratislavské Univerzitě Komenského se Zuzana Čaputová věnovala projektům na pomoc sociálně znevýhodněným a zneužívaným dětem. Po absolvování práv pracovala jako asistentka na právním oddělení ve městě Pezinok, kde se následně dokázala prosadit i jako zástupkyně přednosty místního městského úřadu. Právě ve městě Pezinok Čaputová vedla dlouhý boj proti výstavbě nové skládky, která měla být velká jako dvanáct fotbalových hřišť. Kauza pochybného byznysu se i díky její iniciativě dostala až k Soudnímu dvoru Evropské unie a Nejvyššímu soudu Slovenské republiky. Ten uznal, že je skládka nezákonná.

Zuzana Čaputová

Obdobné úspěchy slavila Čaputová také s občanským sdružením Via Iuris. „V nedávné kampani za zrušení Mečiarových amnestií zpočátku nikdo nevěřil, že se to může podařit. Amnestie byly jizvou na tváři spravedlnosti a ústavního pořádku našeho státu, ale neúspěšných pokusů bylo tolik, že mnozí ztratili naději. S Via Iuris jsme rozběhli pětici a v průběhu několika týdnů se nám podařilo sesbírat 76 tisíc podpisů, které vytvořily veřejný tlak, kterému musel ustoupit i Robert Fico,“ komentuje kauzu na svých webových stránkách Čaputová.

POLITIČKA

Do velké politiky vstoupila Zuzana Čaputová v prosinci 2017, kdy se stala členkou politické strany Progresivní Slovensko. Už v lednu 2018 byla na ustanovujícím sněmu zvolena místopředsedkyní a v květnu téhož roku ohlásila svou kandidaturu na post prezidenta Slovenské republiky. Již několikrát se ohradila vůči vládnoucí straně Směr-SD. Ve svém programu se nejvíce zaměřuje na ochranu životního prostředí, důstojné podmínky pro seniory či na právo a spravedlnost.

Zuzana Čaputová

MATKA

Důležitou životní rolí Zuzany Čaputové je také mateřství. „Dnes mám dvě krásné a šikovné dcery, se kterými mám blízký vztah, mám rodinné zázemí a práci, která mě naplňuje. Uvědomuji si, že většina lidí neměla v životě takové štěstí. Právě služba jiným dává mému životu smysl a hodnotu,“ říká Čaputová na svém webu.

ČTĚTE TAKÉ: Ženy v mužském světě I